latinica  ћирилица
21/06/2016 |  08:36 ⇒ 09:55 | Аутор: РТС

Ђурић отворио "Видовданске свечаности" у Косовском Поморављу

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је у Ропотову код Ранилуга да Косово и Метохија јесте и да ће увијек бити саставни дио Србије и дио духовног и историјског бића српског народа.
Марко Ђурић (Фото: Зоран Жестић) - Фото: ТАНЈУГ
Марко Ђурић (Фото: Зоран Жестић)Фото: ТАНЈУГ

Ђурић је у Ропотову отворио “Видовданске свечаности” и том приликом поручио окупљенима да Космет јесте и да ће увек бити саставни део не само наше територије, него нашег дугховног, историјског и сваког другог бића.

Косово и Метохија јесте темељ и основ нашег идентитета а у том корену нашег идентитета налази се и Видовдан, Видовдан као празник који прослављамо са посебном тежином од Видовдана 1389. године, дана који је обиљежио настанаг онога што данас називамо видовданском етиком,” рекао је Ђурић.

Та видовданска етика је, објаснио је Ђурић, омогућила да у тешким вековима ропства, прогонства, страдања читавог српског народа, не само на овим просторима него на свим подручјима, сачувамо наше име, сачувамо нашу вјеру, сачувамо наш језик, наше обичаје, оно што нас одликује као народ.

"Свако од нас појединачно да би био комплетна и развијена личност носи у себи ту кључну компоненту колективног идентитета", рекао је Ђурић поздрављен аплаузом окуљених Срба.

Ђурић је рекао да вријеме које је пред нама носи ништа мање изазова од времена у којем смо били до сада и времена у којем су живјели и наши преци.

"У том времену пред нама, да бисмо пребродили све проблеме док наша мајка Србија не буде сасвим стала на ноге, мораћемо пре свега да се концентришемо на то да нашим врлинама победимо", рекао је директор Канцеларије за КиМ.

Као кључну поруку окупљенима Ђурић је навео то да не треба да очекују да било који од проблема са којим се суочавају могу да реше изоловани и сами.

"Не очекујте да било који од проблема са којима се суочавамо у свакодневном животу можемо да ријешимо уколико у ономе што радимо не полазимо од себе, уколико људима око нас не пружамо руку и уколико нисмо спремни да побјеђујемо врлином", нагласио је Ђурић.

У том правцу је истакао да је "побиједити врлином" оно што су нас научили наши преци тог славног Видовдана 1389. године.

"Они су тада побиједили врлином – жртвујући себе. Ми ћемо побиједити врлином и радећи и жртвујући себе", рекао је Ђурић прогласивши "Видовданске свечаности" отвореним.

Културно-спортска манифестација "Видовдан 2016" одржава се од 20. до 28. јуна у дворишту Основне школе "Трајко Перић" у Ропотову у Косовском поморављу.

Свечаности поводом отварања манифестације присуствовали су двојица српских министара у косовској влади Далибор Јевтић и Љубомир Марић, замјеник косовског премијера Бранимир Стојановић, градоначелник Ранилуга Градимир Микић и други.