latinica  ћирилица
21/06/2016 |  09:17 | Аутор: СРНА

САД: Најмање четири особе преминуле од топлотног удара

Најмање четири особе, укључујући њемачког држављанина, преминуле су од топлотног удара на западу САД, гдје широм региона бјесне шумски пожари, изјавили си данас званичници.
(Фото: Илустрација) -
(Фото: Илустрација)

Према наводима званичника, троје шетача и бициклиста преминули су од топлотног удара у америчкој савезној држави Аризона, гдје су забиљежене рекордно високе температуре ваздуха.

Портпарол ватрогасне службе у граду Фениксу Лери Саберви рекао је да је једна од жртава била искусни бициклиста, која је уз себе имала довољно воде, али је преминула од превелике врућине.

Остале три жртве преминуле су у области око Тусона, укључујући и 57-годишњег Нијемца који је идентификован као Штефан Гунштер. Он је шетао са још двојицом сународника на стази Вентана.

Полиција наводи да је један од њих успио да сиђе до насеља и затражи помоћ. Спасиоци су недалеко од стазе пронашли мртвог Гунстера, а за трећим, који је идентификован као 33-годишњи Маркус Туровски, још се трага.

Трећа жртва је 54-годишња жена која је отишла у шетњу и пронађена мртва након што је њен нестанак пријавио супруг.

"Сваке године температура буде висока, али је сада близу рекордних 50 степени Целзијусових измјерених 1990. године", изјавио је Саберви агенцији Франс прес.

Он је додао да је температура у недјељу достигла 48 степени Целзијусових, а да је слично било и јуче. Рекордна температура забиљежена је у бројним областима у Аризони и на југу Калифорније.

Врели талас је изазвао низ пожара у Калифорнији, Новом Мексику и Аризони због чега су извршене евакуације у појединим областима.