latinica  ћирилица
21/06/2016 |  09:27 ⇒ 20:00 | Аутор: novosti.rs

Сабор на Криту: Бојкот јачи од приједлога СПЦ

На Криту је данас почео рад непотпуни свеправославни сабор. Постоји шанса за компромис, кажу учесници, али је неопходно да Сабор отвори питање несугласица у православљу

Упркос бојкоту Антиохијске, Руске, Бугарске и Грузијске патријаршије, данас је на Криту почео Свети и Велики Сабор православне цркве. Патријаршије које су одбиле учешће нису прихватиле иницијативу Српске православне цркве да се, упркос неслагањима, ипак одазову позиву васељенског патријарха Вартоломеја.


На почетку засједања прочитана су писма антихијског и руског патријарха, који су одбили долазак на Крит. Иако им је још у петак упућен позив, поглавари бугарске и грузијске цркве на њега нису одговорили.

- Управо је овај скуп прилика да се она размотре и да се пронађе рјешење - нагласио је патријарх Иринеј, који на Криту предводи српску делегацију, која броји 24 члана и шест савјетника.

Предсједавајући конференцијом, васељенски патријарх Вартоломеј, према оскудним информацијама са Крита, чврст је у ставу да Сабор не проширује круг раније дефинисаних тема, и да рјешавање постојећих проблема препусти нижим саборским комисијама. Овај став супротан је платформи СПЦ са којом је њена делегација кренула на Крит и уколико се то и догоди треба очекивати да се СПЦ придружи у бојкоту Московској патријаршији.

- Утисак је да постоји шанса да се пронађе компромис. Она се огледа у чињеници да СПЦ ужива велики углед код Руске цркве и да би тако могла да има улогу медијатора у спору. Да би се то и десило неопходно је да Сабор отвори питање несугласица у православљу - каже саговорник "Новости".

И поглавар Римокатоличке цркве папа Фрањо на редовној молитви одржаној у недјељу на Тргу Светог Петра у Риму пожелио је успјех Свеправославном сабору на Криту.

- Ујединимо се у молитви за нашу православну браћу, позивајући Духа Светога да својим даровима помогне патријарсима и владикама који су се састали на овом Сабору - рекао је папа Фрања.