latinica  ћирилица
21/06/2016 |  09:59 ⇒ 22/06/2016 | 07:41 | Аутор: РТРС

У Новом Граду ухапшена шесторица бивших припадника ВРС (ВИДЕО)

У општини Нови Град ухапшени су бивши припадници Војске Републике Српске.
СИПА - Фото: илустрација
СИПАФото: илустрација

СИПА је по налогу Тужилаштва БиХ, ухапсила Миленка Бабића, Остоју Балабана, Николу Рељића, Мирослава Капетановића и браћу Драгана и Ранка Балтића због сумње да су починили ратни злочин. 

Рано јутрос припадници Сипе у селу Масловаре код Новог Града ухапсили су браћу Драгана и Ранка Балтића. Драганова супруга Мира каже да су она и син због хапшења претрпјели велику трауму.

- Испрепадани, шта би вам рекла више. У пет ујутро су дошли, дијете је пошло на посао и отворило врата, а они стоје ту - каже Балтићева.

Из Борачке организације општине Нови Град поручују да је недопустиво да се поново фаворизују жртве само једног народа у циљу да се Република Српска представи као геноцидна творевина и Бошњаци као једине жртве у протеклом рату. Крајње је вријеме да се прекине са спровођењем селективне правде.

- Овим никако не бисмо жељели да оправдамо било кога ко је починио ратне злочине, али смо незадовољни чињеницом да бројни предмети ратних злочина над српским народом купе прашину у ладицама Тужилаштва БиХ - каже Маринко Гачић, предсједник Општинске Борачке организације Нови Град.

Хапшења Сипе унијела су немир и међу мјештане Новог Града. Не одобравају акције хапшења, истичући да се хапсе само Срби.

У Тужилаштву БиХ кажу да се ухапшени, између осталог, терете да су у јуну 1992. године учествовали у убиству 27 цивила бошњачке националности у селима Екићи и Алићи.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић је рекао да се осумњичени терете да су заједно са другим особама, учествовали у мучењима и убиствима цивила.

Да ли ће шесторица приведених Новљана бити задржана у притвору суд би требало да одлучи након саслушања.