latinica  ћирилица
21/06/2016 |  10:20 | Аутор: ФЕНА

Столтенберг: Задржати санкције док Русија не промијени понашање

Европска унија требала би задржати санкције уведене Русији због кризе у Украјини, рекао је у понедјељак генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, дан након што је њемачки министар спољних послова рекао да би их требало поступно укинути.
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг - Фото: AP
Генерални секретар НАТО Јенс СтолтенбергФото: AP

"Моја процјена је да се економске санкције не би требале укидати док Русија не промијени понашање. Вјерујем да се у ЕУ с тим већином слажу", рекао је.

Њемачки министар спољних послова Франк Валтер Штајнмајер рекао је у недјељу како би ЕУ требао поступно укинути санкције Русији ако се оствари значајни напредак у мировном процесу и ако Русија покаже да испуњава свој дио обавеза у провођењу мировног плана из Минска.

Он је такође рекао да би НАТО-ове вјежбе у источној Европи могле погоршати напетости с Русијом, упозоривши против "звецкања оружјем и ратних поклича".

Столтенберг је рекао да НАТО активно настоји избјећи ескалацију с Русијом, али је у исто вријеме одлучан супротставити се њеном агресивном понашању.

"Хладни рат је завршио и желимо да тако и остане", рекао је Столтенберг.

"Али морамо реаговати на Русију која је утростручила издвајања за одбрану од 2000., која се понаша далеко агресивније и која користи војну силу да би промијенила границе у Европи."

Истакао је да су планови за распоређивање нових снага НАТО-а у Пољској и трима балтичким државама усмјерени на спрјечавање сукоба, а не њихово изазивање.

"Ово што радимо је умјерено, одговорно и транспарентно", рекао је Столтенберг, преноси Хина.