latinica  ћирилица
21/06/2016 |  10:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Још један ватрогасац страдао у гашењу пожара на Кипру

Још један ватрогасац је страдао данас приликом гашења великог шумског пожара на Кипру, који већ трећи дан ватрогасци уз помоћ канадера из иностранства безуспјшно настоје да ставе под контролу.

Локалне власти су потврдиле смрт ватрогасца Мариоса Аристотелуса, након што је јуче преминуо један његов колега, а обојица су страдала кад су се приликом гашења пожара преврнула њихова возила, пренијела је агенција АП.

Портпарол кипарске Управе за шуме Андреас Кристу је изјавио да се очекује да се поподне у помоћ у гашењу притекну још три авиона, један из Италије и два из Француске.

У гашењу већ учествује 16 канадера и хеликоптера из Грчке, Израела, Кипра и из британских војних база на том острву.

Пожар, који је вјероватно избио кад су мјештани палили ниско суво растиње, избио је у недјељу у подножју планинског масива Тродос на источном дијелу Кипра.

Подручје које је најгоре погођено пожаром је прекривено црногоричном шумом и воћњацима.

Пожар, који се сматра једним од најгорих у посљедњих неколико година, догодио се истовремено кад је Кипар захватио велики талас врућине.

"Ситуација је заиста трагична. Штета коју је изазвао пожар је ненадокнадива", изјавио је предсједник Кипра Никос Анастазијадес.

Он је данас отказао састанак са лидером кипарских Турака Мустафом Акинчијем, у склопу разговора о уједињењу етнички подијељеног Кипра, како би посејтио подручја погођена пожаром.