latinica  ћирилица
21/06/2016 |  11:10 ⇒ 11:12 | Аутор: Агенције

ИБФ ставио вето боксерима на учешће у Рију

Међународна боксерска федерација одузимаће шампионске титуле борцима који се буду такмичили на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру, саопштено је данас.
Бокс - Фото: РТРС
БоксФото: РТРС

Професионалцима је овог мјесеца дозвољено да се такмиче на Играма у Рију, али ИБФ није задовољна том одлуком, пошто је навела да постоје велики ризици када се професионалци такмиче са аматерима.

ИБФ је послије прегледа медицинских анализа оцијенила да је такмичење професионалаца на Олимпијским играма представљало неспортско понашање, које подлијеже казнама.

"Доношење овакве одлуке нам није тешко. Осјећамо да је важно да се ИБФ умијеша и да заузме став против професионалаца који се такмиче против аматера јер је то безбједносни ризик. Ово је дио наше посвећености овом спорту и промоцији здравља и добробити боксера", рекао је предсједник ИБФ Дерил Пиплс.

ИБФ је навела и да ће боксери који немају шампионске појасеве, а такмиче се у Рију бити уклоњени са њених ранг-листа на годину дана.

ИБФ је једна од четири највеће професионалне боксерске организације. Њен шампионски појас носе звијезде као што су Ентони Џошуа, али и признати шампиони као што су Сергеј Ковалев, Генадиј Головкин, Кел Брук и Акира Јаегаши.