latinica  ћирилица
21/06/2016 |  11:19 | Аутор: СРНА

Филаделфија, прва у САД, увела порез на газирана пића

Филаделфија је први велики амерички град који је увео порез на газирана и заслађена пића, након велике борбе са лобистима индустрије безалкохолних напитака.
Газирани сок - Фото: илустрација
Газирани сокФото: илустрација

Порез износи 51 цент по литру газираног пића, укључујући и нискокалорична. Једини изузетак биће напици са више од 50 одсто удјела млијека или свјежег воћа.

Разлог за увођење пореза била је забрињавајућа чињеница да је у Филаделфији, петом по величини америчком граду, 68 одсто одраслих и 41 одсто дјеце гојазно или пати од прекомјерне тежине.

Град има и једну од највиших стопа оних који пате од високог крвног притиска и срчаних обољења у САД.

Градоначелник Џим Кини најављује да ће 91 милион долара очекиваних прихода од опорезивања заслађених пића бити искориштено за финансирање проширења вртића, градњу игралишта и рекреативних центара.

"`Кока-кола` је објавила да ће оваква одлука изазвати "најгоре црно тржиште још од прохибиције двадесетих и тридесетих година прошлог вијека".

Противници нове мјере наглашавају "катастрофалан ефекат" по мале предузетнике, предвиђајући да ће неки морати да затворе трговине, ако купци крену по газирана пића изван града.

Љекари, међутим, хвале храброст градских посланика и сматрају да ће мјера помоћи редуковању случајева дијабетеса, болести срца и гојазности.