latinica  ћирилица
21/06/2016 |  11:31 ⇒ 11:35 | Аутор: СРНА

Бањалука- Концерти поводом Свјетског дана музике

Поводом 21. јуна, Свјетског дана музике, у Бањалуци ће вечерас бити одржани концерти Градског тамбурашког оркестра Бањалука, Гудачког оркестра бањалучке Академије умјетности и Женског камерног хора "Бањалучанке".
Женски камерни хор "Бањалучанке" - Фото: РТРС
Женски камерни хор "Бањалучанке"Фото: РТРС

Градски тамбурашки оркестар наступиће у 19.00 часова у Музичком павиљону у парку "Петар Кочић", а специјалан гост биће велики тамбурашки оркестар Бродске удруге тамбураша.

На цјеловечерњем концерту тамбурашке музике премијерно ће се представити и бањалучки тамбурашки бенд "БЛ мерак", саопштено је из Градске управе.

Концерт "Вријеме је за домаће" Гудачки оркестар Академије умјетности Универзитета у Бањалуци одржаће у 19.30 часова у концертној дворани Културног центра "Бански двор", док ће Женски камерни хор "Бањалучанке" наступити у 21.00 час на Тврђави "Кастел".

На све концерте улаз је бесплатан.

Свјетски дан музике се прославља од 1982. године, на иницијативу тадашњег министра за културу Француске Џака Ланга.

Првог дана љета позорнице су широм свијета отворене за све који желе да наступе, аматере и професионалце, као и за све оне који желе да их слушају.

То је прилика да хиљаде музичара освоје просторе за своје концерте, од којих неки нису намијењени музици, попут музеја, жељезничких станица и јавних површина, попут тргова, паркова и улица.