latinica  ћирилица
21/06/2016 |  11:36 ⇒ 17:22 | Аутор: РТРС

Кривотворена документа и члановима Шарићеве групе (ВИДЕО)

Ухапшени у јучерашњој међународној акцији "Круна" личне документе држављана БиХ продавали су и члановима криминалне групе Дарка Шарића у Словенији и Хрватској.
Прес МУП-а - Фото: РТРС
Прес МУП-аФото: РТРС

Лажне исправе плаћане су 3.000 евра. За сада се зна за десет украдених идентитета, иако се до окончања акције очекује знатно већи број. Тужилаштво БиХ затражиће притвор за троје ухапшених. 

На подручју Републике Српске ухапшено је осам лица осумњичених за неовлашћено продавање личних докумената држављана БиХ, припадницима криминалних група са Балкана. Лажна документа издавана су у ЦЈБ Градишка и полицијској станици у Српцу. Највећи број оригиналних, лажно кориштених личних докумената издаван је у матичном уреду у Санском Мосту.

- Израђују се лажна документа и лични картон на име особе којој је украден идентитет, то се дешава у матичном уреду и ствара се оригинални идентитет на име особе која је одселила - рекао је Радомир Домузин, начелник Криминалистичке полиције.

Документи су издати од овлашћених институција на одговарајућем обрасцу. Фотографија и отисци прстију, физичка обиљежја човјека, обично су тачни на овим документима, због тога их је неопходно прослиједити у међународне базе, како би довели до починилаца. Позајмљени су или измишљени име и презиме или мјесто рођења. Тако се дешавало да лица исламске вјероисповијести позајме хришћанска имена и обрнуто.

- Ова документа криминалцима најчешће користе за бјежање од правде. Када буду процесуирани само чекају тренутак да буду пуштени из притвора, одбаце та документа, узму своја и врате се у своју државу с тим документима - каже Гојко Васић, директор полиције Републике Српске.

Било је случајева, каже директор полиције, да лица буду готово осуђена под лажним идентитетом, или да њихов стварни идентитет буде тек накнадно утврђен. У овој акцији такође очекују већи број случајева, подсјећајући на сличну акцију из 2004. године, када је од почетних 10, на крају акције утврђено 150 случајева крађе идентитета.

Незванично, у Српској су ухапшени: Бобан Пећанац, Данијел и Немања Бикић, Миленко Тамбурић, Жељко Ћумић, Мустафа Церић, Станко Граховац и Зорица Кнежевић, као и једна особа с подручја Федерације БиХ.