latinica  ћирилица
21/06/2016 |  12:49 | Аутор: sputniknews.com

Предсједник Финске оштро реаговао на питање о Путину

Фински предсједник Саули Нинисте назвао је „заосталом“ бившу шведску министарку одбране Карин Енстрем која га је критиковала због одлуке да позове Владимира Путина у Финску у јулу мјесецу, пише портал „Уле“.

Према подацима портала, Нинисте је другог дана самита о безбједности који се одржава у финском граду Нантали морао да штити своје право на дијалог са Русијом.

Енстремова је изјавила да је њима у „Шведској тешко да разумију“ зашто је фински предсједник позвао Путина у званичну посјету.

Као одговор на то Нинисте је изјавио да је Енстремова „заостала“.

„На све четири стране свијета слушам колико је важно да међународна заједница стави до знања Русији да је погријешила, а да истовремено она буде земља са којом је ништа мање важно одржати дијалог, него са осталим државама“, изјавио је он.

Он је објаснио Енстремовој да и друге земље, укључујући САД, такође одржавају везу са Русијом. При томе Москва, према његовим ријечима, није предузимала никакве покушаје да утиче на унутрашњу политику Финске.

У понедјељак је шеф финске дипломатије Тимо Сојни након разговора са Сергејем Лавровим објавио да ће предсејдник Путин посјетио град Нантали почетком јула.