latinica  ћирилица
21/06/2016 |  13:59 | Аутор: СРНА

Грујић и Матаруга о Нацрту закона о високом образовању

Ректори универзитета у Источном Сарајеву Радослав Грујић и у Бањалуци Милан Матаруга разговарали су данас о припреми за јавну расправу о Нацрту закона о високом образовању, као и о примопредаји студентских домова Влади, односно јавним установама.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

На састанку у Источном Сарајеву разговарано је и о финансирању јавних универзитета, плановима за буџет за 2017. годину и захтјеву за ребаланс буџета за ову годину.

Грујић је истакао да су преложили да се уради ребаланс буџета за ову годину, иако у овом тренутку немају финансијских проблема, али да постоји могућност да у четвртом кварталу буде проблема.

Он је рекао новинарима да је на првом састанку са новоизабраним ректором Универзитета у Бањалуци размијенио ставове о важним питањима која се тичу два јавна универзитета.

Грујић је нагласио да на Универзитету у Источном Сарајеву рјешавају проблем професора који имају дупли стаж у Републици Српској и Србији због чега инсистира да декани воде евиденцију доласка на посао, јер по закону три дана недоласка значе аутоматски отказ.

"Тражимо могућност да се то ријеши јер постоје одређене законске препреке које нам не дозвољавају да ријешимо то на начин како бисмо жељели", рекао је Грујић.

Говорећи о Нацрту закона о високом образовању, он је навео да су јавне расправе спроведене у Добоју, Бијељини и Зворнику, док ће се у четвртак, 23. јуна, одржати и у Источном Сарајеву, а у петак на Универзитету у Бањалуци.

Грујић је истакао да ће данас бити одржан и први састанак Ректорске конференције Републике Српске од када је Универзитет у Источном Сарајеву преузео предсједавање.

"Разговараћемо о неким организационим питањима, о јавним расправама о Нацрту закона о високом образовању, као и о захтјеву Универзитета Бијељина за укључење у Ректорску конференцију", истакао је он.

Ректор Универзитета у Бањалуци Милан Матаруга истакао је да је приликом преузимања функције препознао све оно што је добро на Универзитету и да то жели задржати и развијати.

"Стратешки циљ нам је повећање науке, истраживања и приходи Универзитета реализацијом научноистраживачког рада и да се сви покушамо идентификовати са Универзитетом како би и сви наставници и сарадници размишљали шта могу више урадити и на тај начин се одужити за академско звање, које им Универзитет даје, и поставити студента у центар пажње", додао је Матаруга.

Он је нагласио да се залаже за интеграцију универзитета, што значи да је пожељно да професор ради на више факултета сходно фонду часова.

Матаруга очекује да нови закон о високом образовању постави више стандарде на свим нивоима високог образовања и да се квалитет образовања ставља у први план, а да од тога највећу корист имају студенти који ће бити међународно препознати.

Ректор Паневропског универзитета "Апеирон" Есад Јакуповић рекао је да је приоритет квалитет и да ће приликом рангирања универзитета "Апеирон" бити на трећем мјесту, након два јавна универзитета у Републици Српској.

"Ми имамо кадрове за ту борбу", рекао је Јакуповић и додао да мјеста има за све ако се тражи квалитет и стављање студента у фокус.