latinica  ћирилица
21/06/2016 |  14:25 | Аутор: СРНА

Програмом регионалног стамбеног збрињавања за Бањалуку милион евра

У просторијама Градске управе Бањалуке данас је одржан састанак на којем је разговарано о реализацији Регионалног програма стамбеног збрињавања, у оквиру којег је за збрињавање избјеглица, расељених лица и повратника на подручју Града обезбијеђено око милион евра, саопштено је из Министарства за избјеглице и расељена лица Републике Српске.
Састанак о реализацији РСП-а у Бањалуци - Фото: РТРС
Састанак о реализацији РСП-а у БањалуциФото: РТРС

Помоћник министра за избјеглице и расељена лица Републике Српске Радован Грајић је истакао да је, због великих потреба за стамбеним збрињавањем ових категорија становништва, Бањалука укључена у сва четири потпројекта Регионалног програма, која су до сада одобрена.

Грајић је са руководиоцем Одсјека за образовање, здравство и социјалну заштиту Града Миленком Малиновићем и техничким програм менаџером Регионалног програма стамбеног збрињавања Самиром Куленовићем разговарао о реализацији сваког од потпројеката.

Констатовано је да је потпројекат БХ1 успјешно реализован и све четири корисничке породице већ су уселиле у нове домове. Потпројектом БХ2 предвиђено је стамбено збрињавање још четири породице, а у оквиру БХ3 ће кроз станоградњу бити стамбено збринуто 48 породица.

"За потпројекат БХ4 предложено је додатних 10 породица из Бањалуке, јер имамо велики број пријављних на јавни позив за стамбено збрињавање на простору Града у оквиру овог пројекта", рекао је Грајић.

Куленовић је саговорнике упознао о значају придржавања рокова када је у питању реализација Програма, те је додао да је за донаторе веома значајно да се рокови испоштују, јер ће то бити позитиван примјер за све будуће потенцијалне пројекте.

Он је додао да Бањалука добија око три одсто од укупних средстава која су до сада одобрена за БиХ, те да би за Град била штета да се овај пројекат не реализује.

На састанку је констатовано да је потребно да Градска управа што прије усвоји одлуку о социјалном становању која је предуслов за би се кренуло у изградњу станова за 48 породица, док је за потпројекте БХ2 и БХ4 потребно потписати споразуме о сарадњи.

Грајић је истакао да Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске до сада потписало споразуме са другим општинама које су у пројекту и да је потребно да се и руководство Бањалуке одазове позиву за потписивање споразума, јер би у супротном око два милиона КМ, које донатори "поклањају" Бањалуци могла да остану неискориштена.

Куленовић је додао да је крајњи рок за реализацију Регионалног програма новембар 2017. године, а с обзиром на много посла који слиједи након потписивања ових споразума, упозорио је да, уколико они ускоро не буду потписани, постоји могућност да се новац не искористи.

Саговорници су се сагласили да је Регионални програм стамбеног збрињавања веома битан пројекат за Бањулуку, те да не би требало дозволити да, због техничких и процедуралних питања, овај пројекат остане нереализован.