latinica  ћирилица
21/06/2016 |  14:30 | Аутор: СРНА

Шпирић: Опасност по Српску - несарадња власти Српске и Савеза за промјене

Потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић сматра да је највећа опасност по Републику Српску несарадња између представника власти на нивоу Српске и Савеза за промјене у Савјету министара БиХ и на нивоу БиХ.
Никола Шпирић - Фото: РТРС
Никола ШпирићФото: РТРС

"То је много опасније од било ког лошег закона. Уколико би се тај тренд наставио, мислим да би Република Српска била у озбиљној опасности", оцијенио је Шпирић.

Коментаришући информацију да је члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић блокирао сазивање хитне телефонске сједнице Предсједништва БиХ на којој је требало да буде разматрана информација о адаптацији Споразума о стабилизацији и придруживању, Шпирић је за портал "Полиграф" рекао да је то добра вијест, као и правац у ком би требало да иду представници власти на нивоу БиХ, али и на нивоу Републике Српске.

"Уколико овај Иванићев потез значи неку прекретницу и најаву неке нове политике Савеза за промјене, то је добар потез и он је свакако за поздравити. Не само што је отказао ванредну сједницу Предсједништва, већ и што је показао да српски народ није толико наиван да ће допустити да их као овце ваде једну по једну из тора", оцијенио је Шпирић.

Он сматра да Иванића не треба потцјењивати ни као политичара ни као човјека, а ако је и он сам схватио да је пут којим се иде опасан за Републику Српску онда нас могу дочекати боља времена, а ако је ово само краткорочни излет, онда је боље да се није ни радило.

"Боља времена значе да сви стратешке изазове виде истим очима. У другим стварима се можемо разликовати и није никакав проблем да етаблирамо партијске интересе. Али стратешки интереси као што су попис, видљивост на европском путу и друге ствари, као што је развој економије, то су ствари на које би се требало гледати на исти начин у смислу подршке институција власти БиХ економском расту у Републици Српске. Нажалост, до сада се водила таква политика да је све оно што је водило ка развоју економије Српсле било пресјецано каналима и институцијама власти на нивоу БиХ, тако да потез Иванића апсолутно подржавам", истакао је Шпирић.

Говорећи о предстојећим локалним изборима, он је рекао да не очекује неке велике промјене када је ријеч о изборном резултату, додавши да ће СНСД остати најјача странка у свим мјестима и градовима и да ће коалиција СНСД-СП-ДНС побиједити.

"Али то не значи да ће нестати проблеми, то је оно што ме брине. Мислим да ће то само изазвати додатни револт уколико Савез за промјене доживи пораз. То значи да ће они између локалних избора и општих избора 2018. године само појачати тензије у Републици Српској. То су нека предвиђања. Остаје да видимо, али ја очекујем тријумф СНСД-а и коалиције око њега", поручио је Шпирић.

Он је додао да сви индикатори то показују и да то знају и у Савезу за промјене, те да су сугестије које су добијали да поново организују протесте у Приједору заправо показале да је то једна силазна путања и да су грађани препознали испразну реторику и јалову борбу.