latinica  ћирилица
21/06/2016 |  14:35 | Аутор: РТС

ММФ поново подигао прогнозу раста БДП-а Србије на 2,5 одсто

Међународни монетарни фонд је поново повећао прогнозу раста бруто домаћег производа Србије за 2016. годину на 2,5 одсто са претходно предвиђених 1,8 процената, и очекује да ће инфлација у овој години достићи 1,3 одсто.
ММФ/илустрација (фото: Shutterstock) -
ММФ/илустрација (фото: Shutterstock)

Ово је други пут у два месеца да ММФ подиже прогнозу раста српске привреде, будући да је то већ учинио у априлу када је кориговао своју процену навише за 0,05 процентних поена, на 1,8 процената.

"Сада очекујемо да ће у 2016. години реалан раст БДП-а износити 2,5 процената, а инфлација 1,3 процента", саопштио је шеф Мисије ММФ-а, Џејмс Руф, на крају посете Београду, организоване поводом разговора о четвртој и петој ревизији стенд-бај аранжмана из предострожности који је Србија склопила са ММФ-ом.

"Добри резултати економског програма Србије се настављају", навео је Руф, истичући да економски раст јача, подржан значајним инвестицијама и повећањем нето извоза.

Према његовим речима, инфлација је остала на ниском и стабилном нивоу, мада испод циља, због увозних цена и цена прехрамбених производа које су биле ниже од очекиваних.

Екстерни дефицит биланса текућих трансакција опада захваљујући, како је рекао, значајним извозним резултатима.