latinica  ћирилица
21/06/2016 |  14:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Шпанци на поновним изборима 26. јуна

Само шест мјесеци након што су гласали за нову владу, Шпанци се спремају за ново гласање на поновљеним изборима.
Избори у Шпанији - Фото: ТАНЈУГ
Избори у ШпанијиФото: ТАНЈУГ

Они ће поново гласати 26. јуна у покушају да превазиђу политички застој након избора у децембру када ни једна странка није добила довољно гласова да сама формира владу нити успјела да формира коалицију до истека рока 2. маја.

Краљ Фелипе VI је зато затражио од бирача да се врате на биралишта, преноси АП.

Највише гласова на парламентарним изборима 20. децембра добила је Народна странка али не довољно за већину од 176 посланика у Доњем дому парламента од 350 места. Био је то најгори резултат те странке за посљедњих 26 година.

Лидер Народне партије Маријано Рахој је признао пред краљем да нема довољну подршку ривалских странака да формира мањинску владу и коалицију и одбио да буде мандатар.

Лидер другопласираних Социјалиста Педро Санчес је након тога покушао да формира владу обезбиједивши споразум са центристичком странком Сијудаданос (Грађани) али то му није било довољно за већину.

Крајње љевичарски Подемос (Ми можемо) осујетио је њеов покушај одбивши да му се придружи или да се уздржи приликом гласањја о неповјерењу.

Избори се одржавају у тренутку када су бирачаи незадовљни због високе незапослености, политичке корупције и мјера штедње, а посебно због смањених издвајања за здравство и образовање којим се грађани поносе.