latinica  ћирилица
21/06/2016 |  15:01 ⇒ 20:00 | Аутор: СРНА

Малешевић разговарао са предсједником Швајцарске

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић и предсједник Швајцарске Јохан Шнајдер-Аман разговарали су данас о могућностима сарадње Министарства просвјете и културе Српске и швајцарских институција надлежних за средње стручно образовање.
Малешевић са предсједником Швајцарске - Фото: СРНА
Малешевић са предсједником ШвајцарскеФото: СРНА

Малешевић је упознао предсједника Швајцарске о приликама и изазовима у средњем стручном образовању у Републици Српској.

На пријему код Шнајдер-Амана у оквиру Другог међународног конгреса о средњем стручном и професионалном образовању и обуци, који се одржава од 20. до 22. јуна у Винтертуру у Швајцарској, Малешевић је захвалио Влади Швајцарске на досадашњој подршци на унапређењу средњег стручног образовања путем програма "Прилика плус".

Учешће на конгресу била је прилика и за састанке са представницима истакнутих швајцарских институција у области образовања ради размјене искустава, саопштено је из Министарства.

Малешевић је размијенио идеје о могућој сарадњи са представницима Центра за развој и сарадњу Универзитета примијењених наука у Берну /БФХ/, посебно Факултета за пољопривреду, шумарство и дрвопрераду, као и Универзитета за образовање наставника из Цириха, Швајцарског института за стручно образовање и обуку, те Швајцарске агенције за развој и сарадњу.

Учешће Малешевића у раду Другог међународног конгреса о средњем стручном и професионалном образовању и обуци подржано је у оквиру активности програма "Прилика плус", који проводи Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа, а који је подржала Влада Швајцарске.

Тема овогодишњег конгреса је "Од вјештина до напретка – размјена елемената успјеха". Нагласак је на представљању успјешних примјера различитих образовних система широм свијета, те размјени искустава о кључним елементима за успјешну реализацију средњег стручног образовања и обуке.

Овај скуп представља прилику за размјену и учење на искуствима насталим у различитим образовним системима широм свијета како би се унаприједио образовни систем у Српској, наводи се у саопштењу.