latinica  ћирилица
21/06/2016 |  15:02 ⇒ 20:34 | Аутор: РТРС

Влада повукла одлуку о продаји РЖР Љубија (ВИДЕО)

Влада Републике Српске повукла је са 12. редовног засједања Народне скупштине Републике Српске одлуку о продаји 65 одсто акција Рудника жељезне руде Љубија из Приједора, фирми из Израела.
РЖР Љубија - Фото: РТРС
РЖР ЉубијаФото: РТРС

Ово је одлучено након састанка ресорног министра и руководства Арселор Митала, које је исказало интересовање за куповину Љубије. Посланици ДНС-а задовољни, а опозиција тражи поништавање одлуке о продаји. 

Састанак са руководством Митала и интересовање за Љубију - довољан сигнал Влади да поново размотри могућу понуду ове компаније, каже ресорни министар Петар Ђокић. Миталу дају рок од 15 дана, уколико желе да наставе преговоре у вези са куповином рудника Љубија.

- Да у року од 15 дана доставе или нову понуду или да иновирају своју раније упућену понуду. Након тога Влада ће и њихову понуду и понуду Израели Инвестмент Групе размотрити и донијети своју одлуку коју ће предложити Народној скупштини на разматрање - рекао је Ђокић.

У ДНС-у кажу да је Влада одлуку из Парламента повукла након њиховог захтјева. Арцелор Митал, кажу у ДНС-у, жели да уђе у преговарачки поступак о куповини акција у руднику Љубија. Прикупљане су информације и тражила су се најбоља рјешења за грађане приједорске регије, каже ДНС-ова Споменка Стевановић.

– Не знам да ли је понуда Арцелор Митала била званична или није, али врло је важно да имамо двије конкурентске понуде. Митал запошљава значајан број радника, а у свом саопштењу за јавност су нагласили да би радили на даљем запошљавању радника - рекла је Стевановићева.

Из опозиције поручују – Влада је донијела противзакониту одлуку о продаји капитала у руднику Љубија и није довољно да се ова тачка само одгоди. Траже поништавање.

– Ми смо приликом усвајања дневног реда ове редовне сједнице тражили да се та тачка дневног реда скине, зато што је продаја преосталог дијела капитала у РЖР Љубија противзаконита - рекао је Адам Шукало, странка Напредна Српска.

Подсјећамо, посланици су требало да разматрају одлуку о продаји 64,9 одсто акција Рудника жељезне руде Љубија компанији Израели Инвестмент Груп за 53,1 милион КМ.