latinica  ћирилица
21/06/2016 |  15:24 ⇒ 17:32 | Аутор: РТРС

Семберија: Свакодневне падавине сметња за жетву јечма (ВИДЕО)

Жетву јечма, која је у Семберији почела прије четири дана, прекинула је киша.
Жетва - Фото: РТРС
ЖетваФото: РТРС

До сада је пожњевено око 50 одсто површина. Према првим процјенама квалитет зрна је добар, а принос је од 4 - 6,5 тона по хектару, у зависности од квалитета оранице и примијењене агротехнике. С обзиром на то да откуп јечма није почео, а цијена у вријеме жетве је углавном ниска, пољопривредници род складиште и чекају повољније услове за продају. 

Жетвом јечма на имању ПД Семберија почела је овогодишња жетва озимих житарица. Јечам жању и пољопривредници на својим имањима. Журе да заврше жетву јер је вријеме нестабилно, а свака нова киша наноси штете усјеву. Живко Марковић је завршио жетву на око 5 хектара и ускладиштио око 30 тона јечма.

- Јечам је добар какво је вријеме било. Принос је од 400 – 600 кг по дулуму. Е сад зависи и од парцела. Гдје је било подводно, мало је лошији квалитет, мало је више траве, велике су кише пале и ко је третира против болести добар је принос, од 550 , 600- 650 кг  а има их 350- 450 - каже Марковић.

Под јечмом у Семберији је око 2.700 хектара. На имању Пољопривредног добра оцјењују да ће жетву завршити за 2-3 дана ако се вријеме стабилизује. Јечам производе на 240 хектара. Овогодишњим родом од 6 тона по хаектару су задовољни.

- Скинули смо 60 одсто површина, принос је до 6 тона. На подручјима гдје се задржавала вода нешто је ниже, а на подручју Новог Села се креће и до 6,5 тона по хектару. Квалитет зрна је одличан - каже Слободанка Марковић, Пољопривредно добро "Семберија".

Хектолитарска тежина је 68 процената, влага је 11. Иако је вријеме било неповољно за биљну производњу због велике влаге, на парцелама гдје је усјев заштићен од биљних болести, квалитет зрна је добар. За неколико дана почиње жетва уљане репице, а крајем мјесеца, жетва пшенице.