latinica  ћирилица
21/06/2016 |  15:44 ⇒ 17:32 | Аутор: РТРС

Појачана контрола намирница подложних кварењу (ВИДЕО)

Сваке године са доласком топлијих дана појачана je контрола и узорковање намирница које су подложније кварењу.
Месо - Фото: РТРС
МесоФото: РТРС

Санитарна инспекција града Бијељине контролише намирнице у ресторанима, гриловима брзе хране, мјестима гдје се продаје млијеко и производи од млијека. 

Становници Бијељине кажу да сумњају у квалитет хране коју купују током љетњих мјесеци. Посебно се то односи на објекте брзе хране, пицерије, ресторане, и посластичарнице.

Током љетњих врелих дана, месо, јаја, млијеко и остале лако кварљиве намирнице велики су ризик са тањира ако се не чувају у фрижидерима. Због тога, од маја до октобра инспекција врши појачану контролу. За сада су сви узорци били задовољавајућег квалитета.

- Акценат се даје објектима брзе хране посебно оних у близини школа као и других објеката гдје се скупља већи број људи - посластичарница, гдје се врши производња и промет сладоледа, колача, затим роштиљница, ресторана, пицерија итд. - каже Огњен Ђука, в.д. начелник Одјељења за инспекцијске послове града Бијељина.

Власници угоститељских објеката свјесни су да је свега неколико сати на високим температурама довољно да се из једне бактерије у храни развије њих два милиона. Поред редовних контрола надлежних, инспекција спроводи и интерне контроле.

- Ми не знамо када ће они доћи и не знамо који ће састојак узети - шунку, сир, брашно, или можда брис са неке радне површине - каже Васко Тодић, власник пицерије.

Надлежни упозоравају да лако кварљиве производе треба куповати само у радњама гдје се они чувају у расхладним уређајима, а обавезно треба провјерити датум производње и рок употребе.