latinica  ћирилица
21/06/2016 |  16:13 | Аутор: СРНА

Србија-ММФ: Постигнут договор о ревизији аранжмана

Шеф Мисије Међународног монетарног фонда за Србију Џејмс Руф изјавио је, по завршетку вишедневних разговора са представницима власти Србије, да је постигнут договор у вези са четвртом и петом ревизијом трогодишњег аранжмана из предострожности са ММФ-ом.

"Са техничком владом и Народном банком Србије имали смо добре разговоре и постигнут је договор на нивоу тима за политике које су неопходне да се реализују да би се завршиле четврта и пета ревизија аранжмана", рекао је Руф на завршној конференцији за новинаре у Влади Србије.

Руф је појаснио да споразум треба да потврде и нова Влада Србије, као и борд директора ММФ-а, што се очекује до краја августа.

Он је рекао да ће окончањем четврте и пете ревизије стенд-бај аранжмана из предострожности Србија имати на располагању додатних око 147 милиона евра, па ће укупан расположиви износ достићи 762 милиона евра, али да је Влада најавила да не намјерава да повлачи средства.

Руф је саопштио да је ММФ поново повећао прогнозу раста бруто домаћег производа /БДП/ Србије за 2016. годину на 2,5 одсто са претходно предвиђених 1,8 процената, а да се очекује да ће инфлација достићи 1,3 одсто.

Он је позитивно оцијенио резултате економског програма Србије и навео да је економски раст подржан значајним инвестицијама и повећањем нето извоза.

Руф је најавио да ће ММФ са Владом Србије разговарати о могућем повећању плата у јавном сектору и пензија крајем године, када дође на ред разговор о буџету за 2017. годину и објаснио да повећање плата и пензија није било у фокусу разговора.

"Тренутно не пројектујемо повећање зарада за ову годину. Ту тему ћемо размотрити поново када будемо дошли крајем године да разговарамо о буџету за 2017. годину", објаснио је Руф.

Он је истакао да је привредни раст предуслов за раст плата.