latinica  ћирилица
21/06/2016 |  16:25 | Аутор: ТАНЈУГ

Најнижа емисија штетних гасова у ЕУ од 1990. године

Емисија гасова са ефектом стаклене баште у Европској унији пала је у 2014. на најнижи ниво од 1990. године, иако је повећана емисија угљен-диоксида из дизел возила, саопштила је данас Европска агенција за заштиту животне средине.
загађења околине - Фото: Beta/AP
загађења околинеФото: Beta/AP

Пад емисије штетних гасова од 4,1 одсто у 2014. години, који се поклопио са растом БДП-а од 1,4 одсто, резултат је повећања обновљивих извора енергије, боље енергетске ефикасности, рецесије и благе зиме, саопштила је ЕЕА, а преноси Ројтерс.

Њемачка и Британија су, како је саопштено, предњачиле у томе, будући да су заједно допринијеле 45-процентном смањењу емисије на нивоу ЕУ у 2014. години.

Европска унија, према ријечима директора ЕЕА Ханса Брујнинка, остварује напредак ка циљаном смањењу емисије штетних гасова од 40 одсто до 2030. године у односу на ниво из 1990. године, али су, како је истакао, потребна додатна улагања у технологије и иновације намијењене смањењу зависности од фосилних горива.

Иако је емисија штетних гасова смањена у већини сектора, друмски саобраћај је имао највећи удио у емисији ЦО2.

Наиме, упркос напретку у потрошњи горива, друмски саобраћај је имао удео од 20 одсто у укупној емисији штетних гасова на нивоу читаве ЕУ у 2014. години.