latinica  ћирилица
21/06/2016 |  16:41 ⇒ 16:59 | Аутор: ТАНЈУГ

"Празник безначајности" Милана Кундере

Славни чешки писац Милан Кундера (1929), који већ одавно пише само на француском језику, велику популарност је стекао током 1980-их година када су настала његова набоља дјела, а ових дана, послије 13 година паузе, појавио се његов кратки роман "Празник безначајности".
"Празник безначајности" Милан Кундера (Фото: novaknjiga.com) - Фото: Screenshot
"Празник безначајности" Милан Кундера (Фото: novaknjiga.com)Фото: Screenshot

Према ријечима Александра Илића, аутора поговора "Сјетна и весела фантазмагорија Милана Кундере", ово дјело не би требало да изненади бројне Кундерине поштоваоце да се он труди да и у овај роман унесе елеменат неозбиљности.

У "Празнику безначајности" Кундера коначно остварује свој дуго сањани естетски сан: да освијетли најозбиљније проблеме, а не напише ниједну озбиљну ријеч, да фасциниран стварношћу савременог свијета ипак узмакне сваком реализму, оцијенио је Илић.

Према његовим ријечима, читаоци ће у роману наћи три равни значења. Прво је превасходно хуморно и Кундера нас упознаје с четворком париских другара. Ови јунаци представљају позитивни оквир даљих збивања и формирања значења у роману, а сљједеће двије равни значења Кундера се окреће испитивању бића, смисла, како индивидуалног тако и друштвено - историјског постојања.

"Писац призива духове Стаљина, Калињина, Хрушшчова и Жданова, претварајући ужас тоталитаризма у урнебесну лакрдију. Управо је у трећој равни значења романа Кундера показао да смијех разара моћ", истакао је Илић.

Насупрот "озбиљности великих истина", Кундера ироницчо истиче: "Безначајност, пријатељу и то вам је суштина постојања. Она нас прати свуда и увијек. Присутна је чак и тамо гдје нико не жели да је види: у ужасима, у крвавим борбама, у највећим несрећама".

Истражујући апсурдни свијет човјека и историје, Кундера роман и завршава са осмјехом и поручује да је "потребна храброст да се она препозна у тако драматичним условима и да се назове својим именом. Али њу не треба само препознати, безначајност морамо научити да волимо."

Кундера је чешког поријекла, а живео је у егзилу у Француској од 1975. и тамо добио држављанство 1981. Комунистичка власт у Чехословачкој је забрањивала његове књиге све до Плишане револуције 1989. године.

Неколико његових књига је веома успјешно екранизовано.