latinica  ћирилица
21/06/2016 |  18:29 | Аутор: Би-би-си

"Ако Британци оду из ЕУ, Лондон одлази из Британије"

Ако Британци у четвртак изгласају напуштање Европске уније, може ли то да наведе грађане Лондона да помисле о напуштању Велике Британије?
Лондон - Фото: архив
ЛондонФото: архив

Како сматра професор са Лондонске школе за економију Тони Траверс, иако овакав сценарио дјелује нестварно, на дуже стазе није толико немогућ, преноси Би-Би-Си.

Прекретница је био референдум за независност Шкотске 2014. године који је довео до рађања "лондонског национализма", а анкете су тада показивале да 20 одсто страновника Лондона подржава одвајање Лондона од остатка Велике Британије.

За становнике Лондона, али и других грађана Британије, главни град је увијек био издвојен, а Траверс истиче да се осјећај сепаратизма само увећава уколико дође до Брегзита.

- Ако изгласамо одлазак из ЕУ то би био догађај, по скали сличан као и егзекуција Чарлса Првог. То би било тако нешто за схватање Британаца како они желе да управљају собом. То би био један невјероватан тренутак у историји земље и у том тренутку би сви помислили да могу да учине још нешто“ - рекао је професор.

Траверс није једини који има овакво виђење, наиме, шеф КБЛ-а Кевин Доран види Лондон као независан град-државу, сматрајући да до тога може доћи до 2035. године.

- За 20 до 30 година Лондон ће одржати референдум за одлазак из Велике Британије - рекао је Доран.