latinica  ћирилица
21/06/2016 |  18:33 ⇒ 21:02 | Аутор: РТРС

Почео изборни инжењеринг у Сребреници (ВИДЕО)

Ни предстојећи локални избори у Сребреници чини се, неће проћи без изборног инжињеринга.
Сребреница - Фото: РТРС
СребреницаФото: РТРС

Након ситуације са лажним пријављивањем пребивалишта са прошлих локалних избора, овај пут бошњачки кандидати су се окренули дијаспори.

У општини је формиран кол центар који даноноћно ради на афирмирацији око 3.000 бирача из дијаспоре и којима општина без икакве пуномоћи издаје увјерења о држављанству. Српски представници, тражиће од МУП-а да спроведе истрагу. У међувремену, Централна изборна комисија, са списка је, кажу, избрисала око 2.300 српских бирача. 

Почетком фебруара на ЦИК-овом списку било је 12.900 бирача у Сребреници. До јуна су нестала 2.372 бирача. Нестају углавном Срби, каже предсједник Скупштине Општине Милош миловановић, који је избрисан заједно са члановима уже и шире породице.

Миловановић каже да на бирачком мјесту на којем он гласа нема 30 бирача.

На списак се, с друге стране, уврштавају људи који или никад нису живјели, или су се давно одселили. Формиран је кол центар који региструје Бошњаке са пописа из `91. а који живе у иностранству. Тако ће се на изборима појавити око 3.000  људи који у Сребреници не живе већ 25 година, нити имају лична документа издата у Сребреници.

Кандидат за начелника Младен Грујичић каже да општинска служба по налогу начелника Ћамила Дураковића издаје за те особе увјерења о држављанству, чак и без њиховог знања.

- Онима који нису имали уопште документа у Сребреници ваде се увјерења о држављанству без њиховог личног присуства или без пуномоћи, тако да се на тај начин жели повећати бирачко тијело. Њима није битно како ће људи живјети, битно је да се та власт задржи, власт која није 17 година ништа урадила за људе који живе овдје - каже Грујичић.

О најбољем кандидату за вођење Сребренице одлучиваће, чини се, грађани Њемачке, Шведске или САД. Ћамил Дураковић каже: "Нема везе, јер закон БиХ то омогућава".

- Бити у дијаспори има свој разлог, ми знамо зашто су ти људи у дијаспори. Јер су насилно протјерани због геноцида - каже Дураковић. На питање "Да ли ће онда о изборима одлучивати грађани који не живе ту и да ли ће то онда бити чисто политичко гласање", Дураковић одговара: "Не знам хоће ли, али закон то омогућава".

Дураковић истиче да неће гласати само Бошњаци из дијаспоре него, како каже и 2.500 Срба који ту не живе. У Дураковићеве добре намјере, можда би се међутим мање сумњало, да прошле изборе није добио тако што је у Сребреници пред изборе, пребивалиште пријавило 2.100 Бошњака, а који су се одмах након избора одјавили. Измјена закона о пребивалишту онемогућила је ову праксу па је сада једина нада дијаспора.