latinica  ћирилица
21/06/2016 |  19:00 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

ССП на чекању у Предсједништву БиХ – Иванић тражи став Владе Српске (ВИДЕО)

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић није пристао да Предсједништво на хитној сједници усвоји инфомацију Савјета министара БиХ о прилагођавању Споразума о стабилизацији и придруживању.
Члан Предсједништва БиХ Младен Иванић - Фото: РТРС
Члан Предсједништва БиХ Младен ИванићФото: РТРС

Иванић тражи да се о томе изјасни и Влада Републике Српске.

Ранији став Владе Српске је да су предложене измјене ССП-а, за Републику Српску неприхватљиве.

Да ли је на помолу нови застој на европском путу БиХ?

Наредна редовна сједница Предсједништва БиХ заказана је за 27. јун, а крајњи рок за испуњење услова ЕУ је 13. јули. Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић данас је апеловао на чланове Предсједништва БиХ да усвоје адаптације ССП-а, како БиХ не би пропустила и овај европски воз.

Из кабинета предсједавајућег Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића за нашу телевизију данас су тврдили да је ријеч о неспоразуму, да његов колега Младен Иванић није ништа блокирао, и да ће ускоро бити одржана сједница. Политичари из Српске, без обзира на страначки предзнак, поздравили су потез Младена Иванића. 

Синоћња вијест да је српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић одбио да на телефонској сједници, без става Владе Српске, одлучује о судбини адаптације ССП-а, добила је потврду и то из Савјета министара. Предсједавајући Денис Звиздић, позивао се на консензус, ранији договор, све само да Предсјеништво ССП-у да карту за Брисел.

- Ово је прави моменат и ја сасвим одговорно позивам све актере, ево ако треба молим, да направимо овај веома важан искорак - рекао је Звиздић.

На столу Савјета за опште послове ЕУ, ССП би требало да буде 1. а Савјета за спољне послове 18. јула, како би БиХ на јесен добила упитник за кандидатски статус, каже Звиздић и позива на консензус. Заборавио је предсједавајући Савјета министара да консензуса нема око и даље спорног механизма координације и пописа.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик сматра да не би требало разговарати о адаптацији ССП-а све док се не ријеши питање пописа.

Предсједавајући Представничког дома ПС БиХ Младен Босић сматра да је оправдано да српски члан Предсједништва тражи став Владе Српске о ССП-у. БиХ, каже неће стићи да усвоји адаптацију ССП-а и стигне бриселске рокове.

- Можемо рачунати највјероватније да је то пропала ствар у овако кратком року - истиче Босић. 

Занимљиво, у причи око прилагођавања ССП-а, данас се није оглашавао главни актер. Српски члан Предсједништва био је недоступан за новинаре, хрватски Драган Човић, каже да ће наредних дана са Иванићем о ССП-у да разговара у Бањалуци. Каже, могуће је да се обистинила Иванићева најава да ће због пописа да "затегне конопац" у Предсједништву БиХ.

- Настојаћу ових дана да разговарам са господином Иванићем, још једном да видимо како ће он даље доносити одлуке и како ће се понашати у Предсједништву БиХ - рекао је Човић.

Не буде ли консензуса о ССП-у до краја мјесеца, БиХ неће бити на дневном реду Савјета за спољне послове ЕУ. Европска комисија неће крајем јула добити налог да да мишљење о бх. кандидатској апликацији и нема Упитника ЕУ на јесен. У том случају Европски пут БиХ долази под велики упитник.