latinica  ћирилица
21/06/2016 |  20:36 ⇒ 22/06/2016 | 07:46 | Аутор: СРНА

Додик: Ако за 15 дана не буде понуде Митала, поново одлучујемо

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да рок од 15 дана који је дат Арселор Миталу да одлучи да ли жели да учествује у преговорима о куповини акција Рудника жељезне руде Љубија има за циљ да се Република Српска одлучи за најбољу понуду.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Након понуде Митала и понуде коју имамо од Израелаца, биће одлучено која је понуда најбоља за Српску - рекао је Додик.

Предсједник Српске је навео да вјерује да потези Митала представљају спекулацију, али да би у супротном остао утисак да нешто жели на силу да се постигне.

- Овдје је ријеч о рационалном приступу. Миталу је јасно речено - ево вам 15 дана да дате понуду. Ако за то вријеме не буде понуде, ми идемо поново на одлучивање - нагласио је Додик.

МОГУЋА ИЗГРАДЊА АУТОПУТА БАЊАЛУКА - ПРИЈЕДОР ЗА ДВИЈЕ ГОДИНЕ

Додик је најавио да би у наредне двије године могао да буде изграђен аутопут Бањалука - Приједор.

- Све ће имати своју динамику, али оно што би могли да имамо у наредне двије године је изграђен аутопут до Приједора" - рекао је Додик.

Говорећи о довођењу кинеске валуте јуан у равноправан третман у БиХ, предсједник Српске рекао је за АТВ да је кинеска валута у такозваној "корпи валута" Међународног монетарног фонда, што говори да о валутном третману јуана у БиХ не би требало да буде проблема.

- То је важно јер би са кинеским властима могли директно да договарамо финансирање многих пројеката у њиховој валути и не би имали проблем у вези са прерачунавање, и свим другим што поскупљује ствари - навео је Додик.

Он је додао да није заборављен руски кредит и да Русија тврди "да то није изгубљено".

- Али, имајући у виду да је Русија под санкцијама, морала је да све то премјести, али не одустају да у датом тренутку то питање поново актуелизију - нагласио је Додик.