latinica  ћирилица
21/06/2016 |  21:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Лафарж плаћао Исламској држави у Сирији

Француска компанија Лафарж правила је аранжмане са наоружаним групацијама у Сирији, укључујући Исламску државу, како би заштитила своје пословне интересе, пише данашњи Монд.

У жижи тих "забрињавајућих договора" била је фабрика цемента у Џалабији, око 150 километара од Алепа, коју је Лафарж купио 2007. године. Та цементара је почела да ради 2011. године. До 2013. производња се одржавала упркос растућој нестабилности у региону због грађанског рата који је почео 2011, наводи Монд, и додаје, да је 2013. године Исламска дрзава почела да преузима контролу над градовима и саобраћајницама око фабрике.

Монд тврди да је имао увид у писма која су слали директори Лафаржа у Сирији, а у којима се "откривају аранжмани које је Лафарж направио са том џихадистичком групом како би наставио производњу" све до 19. септембра 2014. Тог дана је Исламска држава преузела контролу над тим подручјем и у фабрици је заустављена свака активност.

Лафарж који се прошле године спојио са швајцарским Холцимом, није одговорио на те тврдње, већ је у саопштењу достављеном АФП-у навео да, "када су се борбе приближиле фабрици, апсолутни приоритет био је да се обезбиједи сигурност особља, а истовремено се разматрало затварање фабрике".

Монд наводи случај када су из Лафаржа преко извјесног Ахмада Џалудија добили дозволу ИД да омогући њиховим запосленима пролазак кроз контролне пунктове.

У другом случају, пропусница са печатом ИД и овлашћење финансијског шефа исламиста за регион Алепа, потврђују да је компанија постигла договор са ИД да јој се омогући слободан проток робе. Лафарж је, такође, платио дозволу да би могао да настави производњу, а после плаћао "порез" посредницима ИД и трговцима нафтом.