latinica  ћирилица
23/06/2016 |  10:36 | Аутор: СРНА

Двије градитељске цјелине проглашене националним споменицима

Комисија за очување националних споменика БиХ прогласила је националним споменицима двије градитељске цјелине – улицу Чекалуша на подручју између Мејташа и Џиџиковца у Сарајеву и Стару жупну цркву и Стару жупну кућу Жупе светог Фрање Асишког у Зовику у Брчко дистрикту.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

На сједници одржаној 20. и 21. јуна, Комисија је донијела закључак да се Историјска грађевина - Вијећница у Новом Граду и Градитељска цјелина - Џамија у Дабрици /Џамија Сефер-аге Беговића/ у Берковићима, бришу са листе угрожених споменика јер су на њима завршени конзерваторски и рестаураторски радови.

Комисија је саопштила да се на листи угрожених споменика БиХ сада налазе 82 споменика за која је потребно обезбиједити средства за њихову рехабилитацију, реконструкцију и конзервацију.

На сједници је донесена и одлука о продужењу режима заштите за добра за која је истекао рок од једне године од дана подношења петиције.

У протеклих 14 година, Комисија је донијела 976 одлука, од тога 820 позитивних и 156 негативних одлука.

Велики број тих одлука односи се на заштиту градитељских цјелина, историјских и археолошких подручја, те цијелих архива и збирки, тако да број појединачних добара која су обухваћена заштитом на основи одлука Комисије износи више хиљада покретних и непокретних споменика, наводи се у саопштењу.