latinica  ћирилица
23/06/2016 |  10:44 ⇒ 15:40 | Аутор: СРНА

Идентификовати опасна мјеста на дионици Црна Ријека - Бањалука

Главни републички саобраћајни инспектор наложио је предузећу Путеви Републике Српске да на магистралном путу Црна Ријека - Бањалука спроведе процедуре идентификације опасних мјеста и изврши прописану независну провјеру са аспекта безбједности саобраћаја.
Саобраћајна несрећа (архива) - Фото: РТРС
Саобраћајна несрећа (архива)Фото: РТРС

На основу расположивих информација о саобраћајним незгодама на дионици магистралног пута Црна Ријека - Бањалука, републичка саобраћајна инспекција је утврдила да је наступило погоршање безбједности саобраћаја, због чега је од надлежног Центра јавне безбједности Бањалука затражена информација о стању безбједности саобраћаја на тој дионици магистралног пута за период од 1. јануара 2013. до 1. маја ове године.

Из Инспектората Републике Српске саопштено је да су у достављеној информацији наведени подаци о укупно 328 саобраћаних незгода које су се догодиле у овом периоду на тој локацији, у којима је смртно страдало 17, теже повређено 27, а лакше 146 лица.

Анализом добијених информације утврђено је да локације саобраћајних незгода имају карактеристику опасног мјеста, опасног одсјека, односно опасне дионице, како је дефинисано Правилником о идентификацији опасног мјеста, начину и критеријумима за утврђивање приоритета отклањања опасних мјеста и начину отклањања опасних мјеста.

С обзиром на утврђену оцјену стања безбједности саобраћаја на тој дионици магистралног пута, републичка саобраћајна инспекција предузела је управне мјере с циљем отклањања опасних мјеста, док ће предузеће Путеви Српске предузети све потребне мјере и радње с циљем приоритетног рјешавања овог питања и извршења наложених мјера, наводи се у саопштењу.