latinica  ћирилица
23/06/2016 |  11:29 ⇒ 12:11 | Аутор: РТРС

Попић: Објава резултата пописа довешће до правне несигурности

Уколико одлука о објави резултата пописа становништва у БиХ не буде стављена ван снаге доћи ће до правне несигурности и до опасности да резултати пописа не буду признати ни унутар БиХ између статистичких институција, а ни на међународном плану од Еуростата, изјавио је Срни замјеник директора Агенције за статистику БиХ Миљан Попић.
Попис - Фото: РТРС
ПописФото: РТРС

"Од тренутка усвајања ове одлуке упозоравам на њене противзаконите елементе и тражим да она буде стављена ван снаге и дођемо до јединственог програма за обраду података, који је у потпуности усклађен са законом о попису становништва", рекао је Попић, преноси Срна.

Он је напоменуо да се са позиције замјеника директора Агенције за статистику интензивно труди да се дође до компромисног и законитог рјешења по питању обраде података пописа.

Попић је рекао да ће испоштовати закључак Народне скупштине Републике Српске да се, уколико директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић до 25. јуна не повуче незакониту одлуку о јединственом програму обраде података пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ у 2013. години, повуку представници из Централног пописног бироа из реда српског народа.

"Пословник о раду у Централном пописном бироу предвиђа да из сваког народа сједници мора присуствовати најмање три од четири члана сваког конститутивног народа, тако да се сједнице бироа неће моћи одржавати, јер неће имати квоту", нагласио је Попић.

Замјеник директора Агенције за статистику БиХ Фадил Фатић изјавио је да се Одлука о објави резултата пописа становништва у БиХ не може промијенити и да неће бити стављена ван снаге, односно да ће резултати пописа бити објављени до 1. јула.

"Одлука се не може повући. Онај ко покуша да је повуче само може бити предмет кривичног процесуирања", рекао је Фатић.

Директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић поновио је ранији став да ће "остати у оквирима закона и струке и држати се само тога".

Народна скупштина Републике Српске донијела је одлуку да не прихвата незакониту и штетну по интересе Српске одлуку о јединственом програму обраде података пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ.

Кремић: Одлуку о попису не може промјенити ни Иванић, ни Човић чак ни Јукић

Директор Завода за статистику Федерације БиХ Емир Кремић рекао је да ни сам Велимир Јукић, директор Агенције за статистику БиХ, више не може поништити нити промијенити своју одлуку о објави резултата пописа.

“Велимир Јукић је директор Агенције. Он је инокосни орган и у складу са законом датим овлаштењима донио је Одлуку која је у складу са препорукама ИМО-а. Објава резултата креће 1. јула. Директори агенција за статистику, дакле и државне и ентитетских одговорни су пред законом сваке четири године, а Драган Човић, Младен Иванић и остали политичари сваке четири године одговорни су гласачима“, поручио је Кремић, јавила је агенција Патриа.

Додао је да директори нису одговорни политичарима, нити су дужни да их обавјештавају шта раде. “Нас обавезује закон и само закон“, категоричан је Кремић.

Извор: Срна/Патриа