latinica  ћирилица
23/06/2016 |  11:56 ⇒ 15:34 | Аутор: РТРС

ЖРС: 1.јула једночасовни мирни протести радника

Представници шест синдикалних организација које дјелују у предузећу Жељезнице Републике Српске најавили су за 1. јул једночасовно мирно протестно окупљање ради, како наводе, заштите економских и социјалних права радника, истичући да њихови захтјеви нису политички мотивисани.
Жељезнички саобраћај-илустрација - Фото: РТРС
Жељезнички саобраћај-илустрацијаФото: РТРС

Предсједник Самосталног синдиката транспортне дјелатности Златко Марин рекао је да ће протестно окупљање бити организовано у жељезничким чворовима Нови Град, Приједор, Бањалука и Добој и да ће трајати од 10.00 до 11.00 часова уз редовно саобраћање возова.

Марин је истакао да је циљ протестног окупљања остваривање законских права радника те да нису политички мотивисани.

Он наводи да синдикати од Управе ЖРС траже редовност исплата плата и осталих примања /топлог оброка, путних трошкова возног особља, трошкова превоза приликом доласка на посао/, као и да се нови правилник о организацији и систематизацији радних мјеста ради према стварним потребама уз активно учешће представника синдиката.

Предсједник Синдиката жељезничара Милијан Марковић рекао је Срни да се према одредбама новог Закона о раду плате најкасније исплаћују закључно са посљедњим датумом у мјесецу за претходни мјесец, тако да Управа тренутно радницима не дугује нити једну плату.

Марковић наводи да је од генералног директора Драгана Савановића добио увјеравање да исплата трошкова превоза радницима неће застарјети.

У оквиру Жељезница РС дјелује шест синдикалних организација – Синдикат жељезничара Републике Српске, Самостални синдикат машиновођа, Самостални синдикат саобраћајно-транспортне дјелатности Бањалука, Синдикат радника инфраструктуре Добој, Синдикат радника инфраструктуре Бањалука и Самостални синдикат одржавања шинских возила Приједор.