latinica  ћирилица
23/06/2016 |  13:24 | Аутор: СРНА

Анкара забранила одлазак делегације у посјету војницима

Посланици њемачког парламента позвали су војску /Бундесвер/ да преиспита употребу базе "Инчирлик" у Турској након што Анкара није дозволила парламентарној делегацији да посјети војнике своје земље који су тамо стационирани.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Њемачка у бази "Инчирлик" на југу Турске има око 250 војника и неколико борбених авиона "торнадо". Та база је стратешки важна локација за кампању предвођену САД у борби против "Исламске државе" у Ираку и Сирији.

"Због одлуке Анкаре, морамо размотрити алтернативне локације за наше извиђачке авионе `торнадо`, попут базе у Аману, како не би ограничили нашу војну флексибилност", изјавио је посланик из баварске странке Хришћанско социјалистичке уније /ЦСУ/ Флоријан Хан.

Посланик из редова Зелених Тобијас Линднер рекао је за њемачки дневник "Билд" да, уколико Турска не дозвољава делегацији да посјети војнике у "Инчирлику", Бундесвер треба да обустави улагање новца пореских обвезника у проширење те базе.

Њемачко Министарство одбране потврдило је касно синоћ да је Анкара забранила планирани одлазак делегације у базу у јулу, али није објављен разлог тог поступка.

Односи између Берлина и Анкаре су "затегнути" откако је Бундестаг једногласно гласао да се масовно убијање Јермена током Првог свјетског рата, које су извршили војници Отоманског царства, окарактерише као геноцид.