latinica  ћирилица
23/06/2016 |  14:17 ⇒ 15:33 | Аутор: СРНА

Додик: Митал има рок за куповину акција рудника Љубија

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је у Бањалуци да Арселор Митал има временски рок да одговори на понуду о куповини акција Рудника жељезне руде Љубија.
Лидери владајуће коалиције - Фото: СРНА
Лидери владајуће коалицијеФото: СРНА

"Уколико Арселор Митал`понуди евро више и запосли радника више, те преузме потребне обавезе биће купац. Ова фирма има рок и уколико одговори биће добродошла, у супротном ћемо знати да није озбиљна", рекао је Додик.

Он каже да је "пропала опозиција у Републици Српској, када је била власт, продала 890 предузећа за 19.600.000 КМ".

"Раније је 49 одсто акција Рудника Љубија продато у оквиру аранжмана који је сачинила пропала опозиција, за шта је добијено 53 милона КМ", додао је Додик.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић поновио је да је са представницима Митала разговарао неколико пута.

"У почетку су били незаинтересовани да купе акције `Љубије` и руководили смо се таквим ставовима. Касније су дошли са понудом да учествују у куповини акција `Љубије`, што је Република Српска подржала", појаснио је Ђокић.

Он је напоменуо да "Арселор Митал" има велики терет због неплаћеног пореза, што мора бити ријешено.

"Република Српска у овом процесу није имала фаворита. Онај ко буде имао повољнију понуду за Српску биће изабран за куповину акција Љубије", рекао је Ђокић.

Говорећи о Ваздухопловном заводу Oрао, Ђокић је рекао да ће Влада Српске учинити све да помогне том заводу и да му омогући нову фазу развоја.

"То би значило да имају програм ремонта хеликоптерских мотора, што је могуће урадити у сарадњи са Ваздухопловним заводом Климов из Русије. Преговори ће сигурно бити успјешно завршени, а неопходна средства за инвестиције су до 10 милиона КМ за овај посао", додао је Ђокић.

Градоначелник Приједора Марко Павић рекао је да протест опозиције, који је раније одржан у Приједору, нема везе са доношењем одлуке о куповини акција Љубије.

"То је био политички протест који нема везе са рудником. Они су жељели добити одређене политичке поене у предизборној кампањи, а колико су их добили могло се виђети по присуству грађана", додао је Павић.

Он је напоменуо да опозиција није имала снагу да утиче на повлачање одлуке о приватизацији Љубије из скупштинске процедуре.

"У вријеме њихових протеста појавили су се непримјерени графити у Приједору, што осуђујем. Они су нас оптужили да смо графите писали, али то није метод наше политичке борбе", закључио је Павић.