latinica  ћирилица
23/06/2016 |  15:21 | Аутор: СРНА

Црнадак: У интересу свих да се европски пут настави

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак поручио је данас да је у интересу свих грађана и у Републици Српској и у Федерацији БиХ да се европски пут настави на начин да апликација БиХ у јулу буде прихваћена на Савјету за спољне послове ЕУ.
Игор Црнадак - Фото: СРНА
Игор ЦрнадакФото: СРНА

"То је одговорност свих кључних политичких фактора у овој земљи. Потребно је да се о битним предусловима, прије свега, у вези са Споразумом о стабилизацији и придруживању постигне договор свих релевантних кључних институција на нивоу Бих и ентитета", рекао је Црнадак на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је оцијенио да је важно да адаптација ССП-а буде урађена на такав начин да се има врло јасан став Владе и институција Српске и додао да је једини исправан пут јединствен став о адаптацији тог споразума.

Црнадак је нагласио да се БиХ, након једностране одлуке о попису која је донесена кршењем политичког договора, дошло у проблем пољуљаног повјерења.

Он је рекао да се, у том контексту, јучерашња изјаве хрватског члана Предсједништва БиХ Драгана Човића доживљава "отрежњујуће и охрабрујуће", нагласивши да је добро то што се од Човића чуло да се ствари морају поправити и промјенити, као и то да у Предсједништву БиХ неће бити прегласавања.

"Цијела јавност сада очекује да види шта ће бити практични кораци након оваквих изјава, али мислим да овакав приступ води ка потезима који ће вратити повјерење", навео је Црнадак.

Он је демантовао наводе у појединим медијима да "Савез за промјене кочи европски пут БиХ", истичући да су се бржи и квалитетнији кораци на европском путу десили залагањем и ове политичке групације.

Црнадак је навео да БиХ нема разлога да страхује без обзира на исход референдума о останку или изласку Велике Британије из ЕУ, јер БиХ гради свој европски пут и проводи своје реформе.