latinica  ћирилица
23/06/2016 |  15:35 ⇒ 17:38 | Аутор: РТРС

Зашто нема заинтересованих за рад у Заводу за форензичку психијатрију у Сокоцу? (ВИДЕО)

Завод за форензичку психијатрију на Сокоцу предат је на употребу у новембру 2014. У реконструкцију и опремање уложено је 6,7 милиона КМ.
Соколац -
Соколац

Зашто до данас, једина установа технички оспособљена за смјештај и лијечење лица са менталним потешкоћама, који су починиоци кривичних дјела, није збринула ниједног пацијента?

Разлог на граници могућег! Након годину и 7 мјесеци и више конкурса за пријем стучног особља, није се јавио ниједан љекар психијатар или психијатријски форензичар. Нобично, тим прије што је на стотинак метара од ове установе Психијатријска болница Соколац у којој постоји одјељење психијатријске форензике. Када Завод почне да ради преузеће пацијенте, али љекари ипак нису заинтересовани за прелазак!

За издавање лиценце за рад неопходна су три психијатра, па и конкурс на који се јавило неопходно медицинско и остало особље годинама мирује. Стручна база постоји у соколачкој психијатрији, а и намјера да уз пацијенте преузму љекаре и остало искусно особље.

- Прије свега два доктора субспецијалисте форензичке психијатрије и ако има још заинтересованих. Међутим, нисмо наишли на разумјевање и нисмо успјели доћи до тог договора - каже Зоран Косорић, директор Завода.

Сумња да су два љекара која брину о тренутно 52 судска пацијента соколачке психијатрије уговорима везани за ову установу није била основана. Директорка психијатрије Биљана Реновица Цвјетић потврдила нам је, када Завод почне да ради и пацијенти прелазе у намјенски прилагођене услове.

- Овдје ће се појавити 40 одсто вишка запослених, а ја знам шта ми је пут, морам то рјешити у складу са законом о раду, збрињавањем технолошког вишка - каже Цвјетићева.

Неспорно је право избора два судска психијатра, као и то што нису жељели искористити прилику да објасне зашто не желе наставити рад у бољим условима. Ипак, ускратили су себи и право да ућуткају говоркања о томе да им се рад у Заводу не исплати, јер ће с почетком рада ове установе изгубити могућност да зарађују као судски вјештаци. Превише времена изгубљено је у ишчекивању да се предомисле. На потезу је Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске .

"Завод је на добром путу да то питање рјеши ангажовањем потребних кадрова из других здравствених установа", саопштено је из Министарства.

Ових дана отворен је нови конкурс. Будући кадрови Завода за форензичку психијатрију треба да знају да су за почетак рада ове установе, осим Републике Српске заинтересоване и институције и Федерације и БиХ, јер је ово једина специјализована установа за збрињавање судских пацијената у БиХ.