latinica  ћирилица
23/06/2016 |  15:37 | Аутор: sputniknews.com

Француска кочи продужење санкција Русији

Европска унија одлаже продужење санкција против Русије због Француске, преноси “Укринформ“ позивајући се на дипломатске изворе у Бриселу.

Лист пише да су Холанђани који предсЈедавају Европском унијом инсистирали да одлуку о продужењу санкција Савјет ЕУ донесе 24. јуна. Међутим, разматрање тог питања је одложено.

“То питање није на дневном реду, јер се не зна да ли ће Влада Француске успјети да усагласи ту одлуку са својим Парламентом“, изјавио је извор агенције.

Иако су сви амбасадори земаља ЕУ одобрили продужавање санкција против Русије, Француска, Велика Британија и Шведска прибјегле су поступку такозване “парламентарне резерве“, која подразумјева усклађивање са националним парламентима.

Према изворима агенције за Стокхолм и Лондон та процедура је формална и биће завршена до краја недјеље.


Међутим, приједлог ЕУ у Француској може не буде прихваћен почетком јуна Сенат је усвојио резолуцију са позивом за ублажавање санкција против Русије. Током гласања у Горњем дому Парламента Француске “за“ је гласало 302 сенатора, а “против“ 16. Прије тога је сличан документ усвојила Народна скупштина и Доњи дом Парламента Француске.

Стални представници земаља Европске уније договорили су се 21. јуна да продуже санкције против Русије на још шест мјесеци, до краја јануара 2017. године. Саопштено је да је пет земаља ЕУ, Кипар, Мађарска, Грчка, Италија и Словачка, било спремно да се заложи за ублажавање или укидање ограничења.