latinica  ћирилица
23/06/2016 |  15:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Азијски милионери у самом врху по богатству

Милионери у Азији сада посједују веће богатство од милионера у Сјеверној Америци, Европи и другим регионима, према извјештају француске консултантске компаније Цапгемини, јавља британски јавни сервис Би-Би-Си.

Азијски милионери су, предвођени богаташима из Кине и Јапана, увећали своје богаство прошле године за десет одсто, према извјештају Цапгемини-ја о свјетском богатству за 2016. годину.

Милионери широм свијета су прошле године располагали богатством у вредности од 60.000 милијарди долара, што је готово четири пута више у односу на период од прије 30 година.

"До 2025. године, њихово богатство би могло бити увећано на 100.000 милијарди долара", саопштио је Цапгемини.

Нето богатство најимућнијих Азијата је знатно увећано у протеклих неколико година, да би прошле године достигло 17.400 милијарди долара, што је значајан скок у односу на 8.400 милијарди долара из 2006. године.

Богатство милионера у Сјеверној Америци је прошле године порасло на 16.600 милијарди долара са 11.200 милијарди долара из 2006. године, јавља Си-Ен-Ен.

"Уколико се задржи раст стопе богатства, азијско-пацифички регион ће вјероватно наставити да буде доминантна сила у наредној деценији, представљајући две петине од глобалног богатства најимућнијих појединаца, што је више од Европе, Латинске Америке, Блиског истока и Африке заједно", наводи Цапгемини.

Лоше перформансе на америчким берзама су успориле темпо повећања богатства најимућнијих у Сјеверној Америци, на 2,3 одсто у прошлој години, али упркос томе, САД и даље имају највећи број милионера, њих 4,45 милиона.

Богатство европских милионера је порасло за 4,8 одсто, у чему је предњачила Шпанија, упркос рекордној стопи незапослености.