latinica  ћирилица
23/06/2016 |  15:54 | Аутор: СРНА

Скупштина Уније удружења послодаваца Српске донијела ставове које ће упутити Влади

Скупштина Уније удружења послодаваца Републике Српске донијела је на данашњој сједници ставове у вези са општим колективним уговором на основу закључака донесених на посљедњем састанку социјалних партнера и упутиће их Влади Српске, рекао је предсједник овог удружења Драгутин Шкребић.
Унија удружења послодаваца Републике Српске - Фото: РТРС
Унија удружења послодаваца Републике СрпскеФото: РТРС

"Ставове које смо заузели упутићемо у писаној форми Економско-социјалном савјету, односно Влади Републике Српске на разматрање", рекао је Шкребић новинарима у Бањалуци, након сједнице Скупштине Уније удружења послодаваца.

Он је навео да су чланови Уније на Скупштини још једном анализирали радну верзију општег колективног уговора, те разговарали о одредбама које нису усаглашене.

Шкребић је додао да је протеклих дана на састанцима са социјалним партнерима дио ставова усаглашен, док главни дио није договорен.

"Од крупнијих ствари договорен је минули рад, док су питања о плаћеном одстуству великим дијелом усаглашена", каже Шкребић.

Он је додао да много важних ствари није договорено, као што је увећање годишњег одмора.

"Сматрам да тиме стварамо нерадничку атмосферу јер по закону о раду радник који је тек почео да ради има право на мјесец дана годишњег одмора, што ова привреда не може да издржи", рекао је Шкребић.

Он каже да је послодавцима прихватљиво рјешење да радник сваких пет година добије један дан годишњег одмора.