latinica  ћирилица
23/06/2016 |  16:36 ⇒ 17:40 | Аутор: РТРС

Шамац: Завршена реконструкција водовода-инвестирано 3,6 милиона КМ (ВИДЕО)

У Шамцу је пуштен у рад нови водоторањ, чиме је озваничен завршетак реконструкције и проширења градског водоводног система, радова вриједних 3,6 милиона КМ.
Водовод -
Водовод

Половина средстава обезбијеђена је путем кредита Европске инвестиционе банке, а преостали износ су неповратна средстава из претсприступног фонда Европске уније, Шведске агенције за развој и општине Шамац. 

Реконструкција водоводног система и проширење мреже на четири приградска насеља, подразумијевали су полагање 28 километара новог цјевовода, изградњу командно- контролног објекта, подизање водоторња и реновирање бунара и пумпних станица.

- Завршетком овог пројекта наши потрошачи добили су квалитетнију услугу, јер је притисак у мрежи повећан, а варирања притиска су смањена на минимум - рекао је Стево Товирац, директор КП Водовод и канализација. 

Овај капитални пројекат реализован је уз подршку и координацију Владе Републике Српске.

- Ово је један од готово 30 пројеката који се реализује на цијелој територији Републике Српске. Јако смо задовољни због овог заједничког ангажмана општине Шамац, Владе Српске, уз помоћ међународних финансијских институција да смо ријешили један од кључних проблема у општини Шамац - рекао је Зоран Тегелтија, министар финансија Српске.

Саво Минић, начелник општине Шамац је истакао да је укупна вриједност овог пројекта више од пола буџета општине, те да она сама овај проблем не би успјела ријешити.

Уз квалитетније водоснабдијевање двије хиљаде домаћинстава у граду, воду из градског водовода до краја године добиће још хиљаду домаћинстава у Писарима, Шкарићу, Доњој Црквини и Горњој Црквини.