latinica  ћирилица
23/06/2016 |  16:36 ⇒ 24/06/2016 | 09:16 | Аутор: Б92

Белгија: Штагод да одлуче, потребна нам је нова Европа

Белгијски премијер Шарл Мишел затражио је да се, какав год био исход британског референдума, вође ЕУ хитно састану и разговарају о "новој, другачијој Европи".

Многи највиши званичници чланица и институција ЕУ сматрају да је то сад прека потреба јер за сазивање референдума о опстанку Британије у Унији окидач је била наводно штетна слобода кретања унутар ЕУ и подгријавање страха да други из Уније одузимају посао Британцима и злоупотребом користе буџетске социјалне олакшице.

А то је само дио свеукупне економско-финансијске, социјалне ситуације, па и кризе односа међу чланицама ЕУ, уз популистичке, према даљој интеграцији одбојне тежње нарочито на истоку ЕУ, што је све даље јако заоштрила избјегличка криза.

Међу државницима и водећим политичарима Уније ту, међутим, постоје и видне разлике око тога кад и како преустројити заједничке политике и дјеловање институција ЕУ. ;Једни су за то да се одмах крене у даљу снажнију интеграцију, а други, посебно Њемачка, Холандија, а дијелом и Француска мисле да треба управо сад направити стратегијски предах у интеграцији - што не значи и у процесу проширивања, иако тај процес мора тећи сасвим неупадљиво јер ионако тек кроз више година нека земља може доћи на праг ЕУ.

Они који су за предах сматрају да сада има превише сумњи, невјерице међу грађанима нарочито због економско - финансијске и избјегличке кризе, тако да би пренагљено политичкои институционално збијање редова само мого ићи на руку антиевропским, крајње десним и популистичким снагама.

Белгијски премијер Мишел је, међутим, у изјави ТВ станици ВРТ, у многоме сажео мишљења многих државника и политичара у ЕУ да је референдум у Великој Британији само "јаче обелоданио сазнања да не само у Британији постоје све веће сумње у европски пројекат".Мишел је предочио да је Европска унија превише дуго погођена кризом руковођења, рјешавања кризе евра и миграција и да се оглушила о потребу да предузме мјере и нађе рјешења на добробит европских грађана.

"Нама је сад преко потребан европски пројекат са много већом политичком вољом и посвећеношћу", подвукао је белгијски премијер, рекавши да је "Европи нужан нови почетак".