latinica  ћирилица
23/06/2016 |  17:26 ⇒ 24/06/2016 | 11:02 | Аутор: РТРС

Масонерија показала иронију постојања БиХ као државе (ВИДЕО)

Масовна туча у Великој масонској ложи БиХ показала је да у БиХ ни масонерија није изузета од етничких и религијских подјела.
Масони - Фото: Screenshot
МасониФото: Screenshot

Сукоб је настао, како сазнајемо, због доминације Бошњака који маргинализују друга два народа и који су све важније функције приграбили за себе. Туча камењем и тољагама јединствен је случај у историји масона и врло вјероватно ће значити крај Велике масонске ложе у БиХ. 

"Брат је мио које год вјере био" и сличне космосполитске вриједности масона нису могле да се одрже и у Босни и Херцеговини. Масонерија у БиХ показала је сву иронију постојања БиХ као државе, у којој ни припадност новом свјетском поретку, не може да спријечи чланове да због етничких подјела потегну тољаге и камење.

Чланови СДА, данас су демантовали учествовање у тучи. Међутим, више чланова из Републике Српске, који због хијерарије нису смјели пред камере потврдили су да је до туче дошло.

Учесник туче, који је тражио да му заштитимо идентитет каже: "Била је туча и ја сам у том конфликту учествовао. Ако изађем јавно моји непријатељи ће имати разлог да ме оптуже."

Непомирљиве разлике, наводно су настале прије шест година, када су из Велике ложе из Сарајева спријечили намјеру бањалучких масона да новоформираној ложи дају име Николе Тесле, која је умјесто тог названа Феникс. Све функције у главној ложи узели су Бошњаци и потпуно маргинализовали остале. Ситуација која одлично осликава и стање у политици и остатку БиХ друштва, сматрају аналитичари. Прекинуте су све везе са братским ложама у Србији , Хрватској и Словенији.

- Овај случај о коме се говори је непримјерен и због тога што су масони БиХ, Хрватске и Србије прошле године, односно велике старјешине, велики мајстори великих ложа ове три државе потписале тајни споразум о сарадњи, да ће они братски да сарађују на процесима интеграција - каже Марко Лопушина, публициста и стручњак за масонерију.

Општа туча која се догодила између бошњачких и српских чланова, није забиљежена у историји овог братства, тврди извор Срне: "Сукоб који је избио у Великој масонској ложи БиХ посебно је изазвао револт братстава у Аустрији и Словенији која су била и главни иницијатори формирања ове ложе у БиХ. Они су категорични у оцјени да је БиХ немогућа држава и да је политика сукоба и национализма преузела примат над ширењем мира, толеранције, космополитизма".

Повод свађе није познат - да ли су и масони можда "закували" око пописа или босанског језика? У сваком случају, звучне титуле, скупа одијела и аутомобили, показало се, не могу промијенити некултуру и запуштеност БиХ друштва, а камоли међуетничке и међурелигијске подјеле.