latinica  ћирилица
23/06/2016 |  19:25 ⇒ 19:25 | Аутор: Блиц

БГ- У Музеју кинотеке отворен легат Карла Малдена (ФОТО)

У Музеју југословенске кинотеке данас је отворен легат Карла Малдена (1912-2009), најпознатијег холивудског Србина.
Београд- легат Карла Малдена  (Фото: Predrag Dedijer / RAS Srbija) -
Београд- легат Карла Малдена (Фото: Predrag Dedijer / RAS Srbija)

Захваљујући доброчинству Малденове породице и ентузијазму Дена Тане, холивудског продуцента српског поријекла и великог Карловог пријатеља, у Београду су изложени лични предмети и неки реквизити са снимања Оскаром награђеног глумца.

Карл Малден рођен је као Младен Секуловић у Чикагу, од оца Србина из околине Билеће и мајке Чехиње.

- Карл је од првог до посљедњег дана живио као поносни Србин. Био је један од највећих амбасадора Србије. Он је у умјетности био оно што је Ђоковић у тенису и што је Тесла био у науци. Били смо пријатељи преко 50 година и свих тих година Карл је био Србин, а ја сам био Југословен. Пред његову смрт, у шали ми је у рекао, "Сад можеш да будеш Србин, не мораш више да будеш Југословен" - казао је Ден Тана.

Продуцент је открио да је Карл пред смрт рекао да све оставља жени и дјеци али је изразио и жељу да би дио тога поклонио Србији.

- Његова супруга и ћерке нису могле да се одвоје од неких ствари, али су министар Тасовац и директор Кинотеке до краја подржали оснивање легата и захваљујући њиховом упорном ангажовању ја сам прије мјесец и по дана успио да добијем неке Карлове награде и успомене - истиче Тана.

Признања додијељена Карлу Малдену (Фото:Predrag Dedijer / RAS Srbija)

У Кинотеци су изложене неке његове награде, међу којима је звијезда са Булевара славних у Холивуду постављена 1960. и Награда Макса Хауфлера, затим црквени орден Светог Саве и медаља Бијелог анђела.

У плану је да сљедеће године у Београд стигне и Оскар ког је освојио 1952. за споредну улогу у филму "Трамвај звани жеља".

- Кад год погледамо живот и каријеру Карла Малдена видећемо да је прошао круг од одрастања у имигрантској породици у којој је енглески проговорио тек у вртићу, напорног рада у челичани, преко успјешне каријере на Бродвеју па све до Оскара и статуса једног од симбола златног доба Холивуда. Тај његов пут показује да је таленат без воље исто што и тркачки ауто без мотора: лијеп али бескористан. Карл је често истицао да се не стиди ниједне од својих улога и да га то одржава у животу. Оно што га је чинило још већим јесте да никада није заборавио своје коријене. Сматрам да је пред свима нама који смо на било који начин повезани са филмом задатак да млађе генерације што прије упознамо са дјелом и ликом овог глумца јер ми се чини и да прије неке претходне генерације, укључујући и моју, нису биле до краја свјесне значаја и трага које је Карл Малден оставио - изјавио је Иван Тасовац.