latinica  ћирилица
24/06/2016 |  12:40 ⇒ 14:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Хан: Процес ширења не смије и неће стати

Европски комесар за проширење Јоханес Хан истакао је данас у Бечу да исход референдума у Великој Британији не смије и неће зауставити процес ширења ЕУ.
Јоханес Хан (фото: Screenshot/European Audiovisual Service video) -
Јоханес Хан (фото: Screenshot/European Audiovisual Service video)

“ЕУ је и даље привржена ширењу ЕУ, и у то нема сумње. Наставићемо посао који смо започели, а који није ни близу завршетка", поручио је Хан на конференцији “Јавна управа као основа за европску интеграцију“.

Хан је рекао да је посљедњих година много тога постигнуто на Балкану и да се не смије сада бити уморан или разочаран послије јучерашњег референдума.

Можда многи данас, ако се прича о проширењу ЕУ, могу имати критички коментар због посљедњих догађаја, али стратегија ЕУ мора садржати консолидацију Европе.

“Свјесни смо и били смо то и раније да је процес ширења нешто што изискује вријеме и зато радије говорим о процесу него о преговорима“, нагласио је Хан.

Европски комесар признао је да одлука грађана Велике Британије представља неку врсту “реза“ за ЕУ, али она не значи да ће Унија мијењати своју политику.

“Морамо размислити како да пренесемо предности ЕУ грађанима, а истовремено устанемо против популистичких гласова. Усљед економске и финансијске кризе, и изазова миграције, сада имамо дискусије о Великој Британији, због чега стално гледамо само унутар ЕУ, и губимо поглед на оно што се дешава око нас и у свијету, што може бити опасно“, истакао је Хан.

Он је оцијено да се сада мора размотрити исход референдума, који мора бити поштован.

Према његовим ријечима било је очекивања да ће исход бити другачији, али је ЕУ спремна и на овај резултат.

“Очекујем и захтевам да, ако већ постоји сада одлука о иступању, преговори о томе морају бити брзо вођени. Потребно је да то чинмо због наших грађана како их не би предуго држали у неизвјесности“, нагласио је Хан додајући да је важно да се грађанима пренесе да је ЕУ стабилна, и пошаље порука изван да је Унија и даље одговоран и поуздан партнер на којег треба рачунати.

Он је истакао да је неопходна консолидација ЕУ и да се повуку поуке, те да се не може једноставно прећи на дневни ред.

Хан сматра да ЕУ може много тога да понуди и да је и даље атрактивна, на шта често заборављају грађани Уније.

Он је подсјетио да је ЕУ највеће глобално тржиште, које остварује 20 одсто глобалног прихода.

Миграција ће, како је оцијенио, бити највећи изазов у првој половини овог вијека, указујући на Африку гдје становништво рапидно драстично расте, па је неопходно се томе посветити.

Он је подвукао да је један некадашњи белгијски министар рекао да су све европске земље мале, али да то неке од њих још нису спознале, што важи, како је нагласио, и за данашњу ситуацију.

Када је ријеч о предстојећем Париском Самиту о западном Балкану, наставку Берлинског процеса, Хан је подвукао да ова година мора бити година правих напредака, како би грађани видјели да постоји нешто конкретно, а не само закључци конференција.

“То мора бити наш приоритет, ако не и опсесија“; поручио је комесар, додајући да инвестиције без реформи немају смисла због чега је важно да се реформе наставе.