latinica  ћирилица
24/06/2016 |  13:00 ⇒ 17:02 | Аутор: РТРС

Јања: Родитељи бошњачке дјеце одбијају да преузму ђачке књижице (ВИДЕО)

Родитељи бошњачке дјеце у Јањи одбијају да преузму ђачке књижице, због, за њих спорног, назива матерњег језика.
Основна школа "Меша Селимовић" у Јањи (Фото: infobijeljina.com) -
Основна школа "Меша Селимовић" у Јањи (Фото: infobijeljina.com)

Бошњаци, родитељи дјеце од првог до петог разреда Основне школе Меша Селимовић у Јањи нису преузели књижице, и захтијевају да се у ту рубрику упише босански, а не језик бошњачког народа. Уколико се до септембра назив не промијени, неће започети наставу, а пријете и тужбама. Директорица школе каже да само поштује закон и одредбе Министарства просвјете и културе Републике Српске. 

Од 1002 ученика у Основној школи Меша Селимовић у централној школи у Јањи и пет подручних одјељења, 47 одсто је бошњачке дјеце. Родитељи ових ученика од првог до петог разреда одбили су да данас преузму књижице.

- И шта ће им то, шта им је то, шта им то значи? Јел1 има игдје да се у књигама тај језик спомиње? Нема. Значи, гдје год се спомиње, спомиње се босански језик - каже Нусрета Јусуфовић.

Пријете и тужбама због, како кажу, умањивања права на језик.

Директорица Основне школе Милица Перковић истиче да све раде у складу са уставом и законом, као и смјерницама министарства просвјете Републике Српске.

- Ми смо у обавези и морамо да испоштујемо наставни план и програм Републике Српске када је у питању назив језика и уписивање у те рубрике назива језика, те инструкције Министарства - каже Перковићева.

У Министарству просјвете и културе подсјећају да је Уставни суд потврдио да је овај закон у складу са Уставом БиХ. Додају да ни на који начин нису искључили несрпску дјецу из образовног система, већ су Законом о основном образовању и васпитању и подзаконским актима у овој области омогућена једнака права дјеци на образовање у Републици Српској.