latinica  ћирилица
24/06/2016 |  19:54 ⇒ 19:54 | Аутор: СРНА

Изетбеговић: Са Брегзитом се угасио мотор који гура евроинтеграције БиХ

Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је данас да ће се, одлуком Велике Британије да напусти ЕУ, угасити "један од два мотора" који БиХ снажно гурају на путу евроинтерација.
Бакир Изетбеговић - Фото: РТРС
Бакир ИзетбеговићФото: РТРС

Изетбеговић је истакао да је један од најбољих дијелова свијета - добро организована ЕУ која ће остати стратешки циљ БиХ.

Подсјећајући да је Велика Британија била снажан заговорник европског пута БиХ, он је оцијенио да је још опасније да стопама Британаца крену и неке друге земље чланице ЕУ.

"Мислим да до тога неће доћи јер је интерес чланица земаља ЕУ да имају велику асоцијацију. То појефтињује и поједностављује функционисање њихових економија, комуницирање људи, кретање робе. Мислим да ће то превагнути", рекао је Изетбеговић, истичући да је фунта већ у паду и да би то могло дјеловати отрежњујуће на остале.

Изетбеговић је навео да Предсједништво БиХ није у блокади и да је разговарао са српским чланом Младеном Иванићем који му је рекао да је "напросто ријеч о новинарском спину".

"Иванић се чак помало љутио што се у медијима нашла вијест да он блокира рад Предсједништва. Он то не намјерава радити", рекао је Изетбеговић, који је и лидер СДА.

Говорећи о прилагођавању Споразума о стабилизацији и придруживању, он је апеловао на све да озбиљно размотре тај материјал, наглашавајући да ничега опасног за привреду и пољопривреду у БиХ ту нема.

"То је фазно прилагођавање, то су квоте повољне за нас. Наравно, кад-тад треба прихватити конкуренцијски притисак који долази од уређених привреда и пољопривреда ЕУ. Овај пут је то заиста фазно и никоме нису изашли у сусрет као БиХ. Нека не праве `бабарогу` и чудо од нечега што то није", рекао је Изетбеговић новинарима уочи сједнице Предсједништва СДА.

Он је изразио наду да ће у недјељу, 26. јуна, у Републици Српској бити донесене озбиљне и одговорне одлуке у вези са тим питањем.

"Бојим са ако ову прилику пропустимо, први проблеми ће за нашу привреду и пољопривреду настати већ на јесен у вези са извозом", рекао је Изетбеговић.

Он је навео да Иванић пописом не условљава прилаговађавање Споразума о стабилизацији и придруживању.

Коментаришући чињеницу да се хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић приклонио Иванићу када је ријеч о попису и ставовима из Републике Српске, Изетбеговић каже да неће ништа учинити по том питању ни он, нити било ко.

"Ништа неће урадити ни Човић, ни директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић и није то ствар политичких погодби, одустајања, неких политичких трговина. То је закон. Ако је Јукић поступио мимо закона, попис ће бити поништен. Ако је поступио по закону, а мислим да јесте, нико одлуку не може поништити", додао је Изтбеговић.