latinica  ћирилица
26/06/2016 |  08:11 ⇒ 20:54 | Аутор: СРНА

Дуга Њива: Обиљежене 24 године од пробоја коридора (ВИДЕО)

На Дугој Њиви код Модриче обиљежена је 24. годишњица највеће и најхуманије битке у отаџбинском рату – битке за Коридор живота. Операција „Коридор 92" почела је 12. а завршена 28. јуна, ослобађањем Модриче и деблокирањем пута Бања Лука - Бијељина.
Дуга Њива/Модрича - Света архијерејска литургија у Манастиру Светог великомученика цара Лазара - Фото: СРНА
Дуга Њива/Модрича - Света архијерејска литургија у Манастиру Светог великомученика цара ЛазараФото: СРНА

Након 42 дана, прекинута је копнено-ваздушна блокаде западног дијела Републике Српске и Републике Српске Крајине.У операцији „Коридор“ погинуло је 413 бораца, а 1.918 рањено.

Борци из Модриче били су у првим редовима за ослобађање свог града. Ту су били и борци из других крајева Српске и некадашње Српске Крајине. Циљ им је био да споје источни и западни дио Српске

„Међу првима смо ушли у наш град тог дана. Ту смо дочекали команданта Симића.Ту се направила Република Српска, ту је њен рођендан”, сјећа се Богдан Шарчевић, учесник операције „Коридор 92“ из Модриче.

Радомир Шиниковић, учесник операције „Коридор 92“ из Приједора каже: „Елан је био незамислив, исто би и сад урадили само што нам неће нико да призна“.

Предсједник Борачке организације Миломир Савчић подсјећа на огромне заслуге бораца за стварање Републике Српске.

„Из тога се види јасна и огромна заслуга војске и полиције за стварање Републике Српске и из тога слиједи потреба за сталном бригом о породицама погинулих, о Ратним војним инвалидима и о демоблисаним борцима“, рекао је Савчић.

План непријатеља прије 24 године био је да уништи више од милион и по Срба у западном дијелу Српске и Книнској Крајини, због чега је и покренута операција Коридор

 

Спомен-обиљежје на Дугој Њиви: Положени вијенци за 413 страдалих војника ВРС (Фото: Срна)

„То се може сматрати највећом борбом у одбрамбено-отаџбинском рату 92. године, истина са многа жртава али вриједило је зато што смо ми данас своји на своме, ми ово треба да чувамо као зјеницу ока али понављам- јединствени”, изјавио је данас Миленко Савановић министар рада и борачко инвалидске заштите у Влади РС и предсједник Одбора за обиљежавање 20. годишњице пробоја коридора.

Као симбол сјећања на бањалучке бебе, преминуле због недостатка кисеоника током блокаде коридора, због чега је операција тада и покренута, са Дуге Њиве на Требави учесници марша симболично су пустили бијеле голубове, с порукама слободе, мира и постојаности Републике Српске, подсјећајући да је операција Коридор била најхуманија битка у отаџбинском рату.

„Република Српска је данас слободна и сигурна заједница. Желимо бити потпуно равноправни. За српски народ РС је слобода, Република Српска је сигурност, Република Српска је ранвоправност и Република Српска је будућност“, напомиње и министар индустрије и енергетике у Влади РС Петар Ђокић.

Свету архијерејску литургију и парастос погинулим борцима служио је умировљени средњоевропски епископ Константин. На спомен-обиљежје бројне делегације институција Српске и општина Модрича, Брод и Добој положиле су цвијеће. Сјећање на битку за коридор сјећање је на хуманост и храброст, које се чува за будуће генерације.

Савановић: Битка за пробој коридора једна од најважнијих у протеклом рату

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић оцијенио је да је битка за пробој Коридора једна од најсвјетлијих и најважнијих у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

"Ми смо овдје дошли да одамо дужно поштовање и почаст свима који су дали живот за стварање Републике Српске, који су остали без дијелова тијела, борцима и народу", рекао је Савановић новинарима након Свете архијерејске литургије у Манастиру Светог великомученика цара Лазара на Дугој Њиви код Модриче.

Савановић је истакао да Република Српска има трајну обавезу да се одужи свим борцима и инвалидима који су дали немјерљив допринос за стварање Републике Српске.

Он је рекао да Влада и институције Републике Српске чине све што је могуће да помажу породицама погинулих, инвалидима и борцима протеклог одбрамбено-отаџбинског рата.

"Знам да то није довољно, али сам сигуран да чинимо више него што је реално могуће. Посебно смо задовољни што смо ријешили добар дио стамбених проблема породица погинулих", нагласио је Савановић.

Ђокић: Захваљујући пробоју коридора Српска  је држава

Министар индустрије, енергетике и рудаства Републике Српске Петар Ђокић оцијенио је да је захваљујући пробоју Коридора Република Српска данас у правом смислу држава.

"Ми смо тог осјећања потпуно свјесни да овај простор дијелимо са припадницима других народа којима смо обезбиједили слободу својом борбом", рекао је Ђокић новинарима на Дугој Њиви код Модриче, гдје је присуствовао обиљежавању 24 године од пробоја Коридора.

Ђокић је навео да је српски народ увијек био спреман да се жртвује и да помогне другима, те да им омогући слободу и равноправност.

"Република Српска је данас слободна и сигурна заједница и желимо да будемо потпуно равноправни. За српски народ Република Српска је слобода, равноправност, сигурност и будућност", истакао је Ђокић.