latinica  ћирилица
26/06/2016 |  11:44 ⇒ 14:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Шулц и ЕП: Британцима рок до уторка да покрену процедуру

Након британског референдума на коме су се гласачи изјаснили за напуштање ЕУ, Европски парламент и његов предсједник Мартин Шулц желе да започну процедуру изласка те земље из Уније што прије и намјеравају да Британцима дају рок до уторка да званично обавијесте Брисел о исходу референдума, преносе њемачки медији.
Мартин Шулц - Фото: АП
Мартин ШулцФото: АП

Да би процедура изласка могла да започне, Лондон најприје мора званично да поднесе захтјев за излазак из ЕУ.

ЕУ очекује да "сада британска влада достави обавјештење. Самит ЕУ у уторак је за то прикладан тренутак", рекао је данас Шулц за "Билд ам зонтаг".

Исто се може чути и у Европском парламенту.

Према писању "Франкфуртер алгемајне зонтагсцајтунгу", највеће политичке групације у ЕП заједнички намјеравају да затраже од британског премијера Дејвида Камерона да на самиту ЕУ у уторак обзнани жељу Британаца да изађу из Уније.

То је неопходно "да би се избејгла штетна неизвјесност за све и сачувао интегритет Уније", објавио је ФАЗ позивајући се на преијдлог за одржавање ванредне сједнице Европског парламента.

Британски премијер Дејвид Камерон је, дајући оставку послије референдума, изјавио да ће преговоре о напуштању ЕУ оставити свом насљеднику, за којег се очекује да ће преузети ту функцију у октобру.

Шулц је јуче изјавио да је Камеронова одлука да се чека до октобра да би Британија затражила излазак из ЕУ "скандалозна" и да је тако "читав европски континент постао британски талац".

ЕУ жели што скорији излазак Британије из из тог блока, а у том циљу адвокати ЕУ проучавају да ли је могуће да се убрза механизам изласка, односно активирања члана 50 Лисабонског споразума.