latinica  ћирилица
26/06/2016 |  11:57 | Аутор: Capital.ba

"Више пара за бијег од Руса - тај не постоји"

Директор аустријске компаније „ОМВ“ Рајнер Силе истиче да није срео потрошача који је ће платити десет одсто вишу цијену како би добио гас који није из Русије.

"Имали смо пројекат 'Јужни ток" и друге пројекте, они су заборављени и сада је наша једина нада 'Сјеверни ток два'", поручује Силе.

Инвеститори су увјерени у економски ефекат тог пројетка, који је, према његовом мишљењу, једина реална шанса за диверсификацију гаса.

"Ми смо, као и сви други из Европе, одговорни за енергетску сигурност, када је ријеч о путевима испоруке гаса. У садашњој ситуацији све зависи од транзита и сав гас долази кроз Украјину и Словачку", објашњава Силе.

"Крајњим потрошачима је свеједно. Гас треба бити конкурентан", истиче он, а преносе руски портали.

Силе наглашава да је компанија "ОМВ", која је један од деоничара "Сјеверног тока два", спремна да уложи милијарду евра у пројекат који кошта око десет милијарди евра.

Предсједник одбора Државне думе Русије Павел Заваљни упозорава да "тема гаса, посебно руског, у великој мјери није економска, већ политичка и разматра се у терминима политике, а не трговине".

Министар енергетике Русије Александар Новак тврди да је вјероватноћа реализације пројекта "Сјеверни ток два" велика, а све одлуке о њему могу бити донесене ове године, иако ризик одгађања оваквих пројеката увијек постоји.

Пројекат "Сјеверни ток два" подразумијева изградњу два крака гасовода укупног капацитета од 55 милијарди метара кубних годишње од обале Русије преко Балтичког мора до Њемачке.

"Гаспром" ће имати 50 одсто учешћа у пројекту, а европске компаније "ОМВ", "БАСФ", "Енџи" и "Шел" по десет одсто.