latinica  ћирилица
26/06/2016 |  12:07 | Аутор: БЕТА

Србија до 2020. да достигне 27 одсто укупне потрошње енергије из ОИЕ

Србија има обавезу да до 2020. године достигне 27 одсто укупне потрошње енергије из обновљивиох извора (ОИЕ), а тренутно је то учешће 22 одсто.
Први вјетропарк у Србији - Фото: ТАНЈУГ
Први вјетропарк у СрбијиФото: ТАНЈУГ

На конференцији "Обновљиви извори енергије за енергетски ефикасниију будућност", који је организовала Асоцијација за одржив развој и Форум младих Европског покрета у Србији, речено је да држава сама одлучује како ће достићи тај циљ, односно да ли ће потрошњу расподијелити на сектор електроенергетике, гријања и хлађења или саобраћаја.

Истакнуто је и да су потенцијали Србије у ОИЕ значајни, али да нису довољно искоришћени и да се према ранијим подацима они крећу око половине годишње потребе земље за енергијом.

У Србији се од обновљивих извора енергије највише користи 60 одсто, а затим енергија вјетра која се процјењује на око седам одсто годишње производње струје.

Наведено је и да у производњи струје у Србији тренутно доминира угаљ, али да мора да се ради на томе да у будућности биоенергија буде "кичма" енергетског система Србије који тако може да буде стабилан и одржив.

Истакнуто је и да се у Србији тек од '70-тих година користе ОИЕ, а да су у законодавство уведени тек 2000. године.